MAT: Inflacija usporena 1

Inflacija u prva dva meseca ove godine je usporena na mesečnom nivou i u oba meseca se kretala u granicama inflacionog cilja od 3 odsto, saopštili su danas autori mesečne publikacije Makroekonomske analize i trendovi.

Inflacija na međugodišnjem nivou je bila na nivou od 2,4 odsto u januaru odnosno 3,2 odsto u februaru, izjavila je na konferenciji za medije Gordana Vukotić-Cotić.

Ona je rekla da je inflacija na mesečnom nivou u januaru bila 1,4 odsto, a u februaru 0,7 odsto i dodala da je najveći doprinos inflaciji dalo poskupljenje svežeg voća i povrća (17.4 i 5,6 odsto), a da je najveći doprinos inflaciji na međugodišnjem nivou u ta dva meseca dalo poskupljenje motornih goriva (11,7 odsto i 17.9 odsto).

Stojan Stamenković je rekao da, prema podacima sa početka godine, ukupna industrijska proizvodnja zaostaje zbog pada proizvodnje u energetskom sektoru, a da je nastavljen rast u prerađivačkoj industriji.

Nominalna i realna vrednost prometa u trgovini na malo je nastavila da raste u januaru, ali u tom mesecu nije bilo porasta zarada.

On je rekao da je međugodišnji rast BDP po stalnim cenama iznosio 2,5 odsto, dok je potrošnja u 2016. realno povećana za 1,1 odsto, dok su bruto investicije u osnovne fondove povećane za 4,9 odsto.

Ono što i dalje predstavlja problem je zadržavanje udela investicija u BDP ispod nivoa od 18 odsto, jer je tako dinamika investicija ispod one koja bi podigla i stabilizovala privredni rast na oko 5 odsto, rekao je Stamenković i dodao da je dinamika investicija bila usporena u poslednjem kvartalu 2016. godine.

On je rekao da su strane direktne investicije smanjene za 528,8 milion evra na 1100,5 miliona evra, dok je neto reinvestirana dobit smanjena za 74,7 miliona evra na 698,4 miliona evra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari