BIP otpustio radnike 1Foto: BIP

Zakupac BIP-a kompanija M6 Eden SRB, makedonskog biznismena Svetozara Janevskog, prekinula je juče ugovor iz 2017. o iznajmljivanju pogona Beogradske industrije piva a oko 150 zaposlenih nenajavljeno je dobilo otkaze.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu privrede, Dragana Stevanovića, BIP za sada neće biti ugašen, a Agencija za licenciranje stečajnih upravnika će vrlo brzo pripremiti novi oglas i ponuditi zainteresovanima da nastave da rade kroz zakup. Stevanović je za beogradske medije rekao da sa dosadašnjim zakupcima nije bilo problema i da su svoje obaveze izmirivali redovno koje su garantovali menicama. „Šta su razlozi za odustajanje ja ne mogu da kažem. Bilo bi dobro da se što pre nađe novi partner kako bi se nastavilo proizvodnjom“, rekao je on.

Ni iz okruženja bivšeg zakupca nije bilo informacija o razlozima za nagli odlazak ali je najavljeno da će iduće nedelje dati saopštenje. Inače, zakup je koštao oko 900.000 evra godišnje, angažovano je 150 radnika, a Janevski koji je vlasnik vinarije „Tikveš“ najavljivao je izgradnju nove fabrike piva u Srbiji ali ne u centru grada, već na nekoj od industrijskih lokacija.

Otkaze i povlačenje potencijalnog investitora BIP-a prokomentarisao je juče i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović. On je ocenio da to što su radnici ostali bez posla, jeste posledica još jednog propalog privatizacionog projekta u režiji naprednjačkog režima.

– Ekonomska politika koja se zasniva na rasprodaji nacionalnih resursa u netransparentnim procesima i nuđenju jeftine radne snage sumnjivim investitorima, preti da trajno uništi ekonomski potencijal Srbije i u siromaštvo otera najveći broj naših građana – naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

On je istakao i da se „predsednica Vlade Ana Brnabić zabavlja i hvali svojim postignućima bez da ona ili bilo ko od ministara oseća moralnu odgovornost za svoje postupke“, a da je istovremeno u Srbiji sve više obespravljenih, zaboravljenih i gladnih. „To je rezultat rada svih vlada kojima od 2012. godine rukovodi Aleksandar Vučić. Ta se istina više ne može sakriti lažnim vestima, jeftinim spinovima i optužbama režima na račun njegovih neistomišljenika kojih je svaki danom sve više“, naveo je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari