Mihajlović: Radićemo na uvođenju sistema e-energetika i e-rudarstvo 1Foto: FoNet/MGSI

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će se raditi na uvođenju sistema e-energetike i e-rudarstva, kako bi se sve dozvole, licence, potrebne potvrde za rad i projekti učinili digitalizovanim i elektronski dostupnim.

„Kao što smo uveli elektronske gradjevinske dozvole, tako ćemo raditi na uvođenju e-energetike i e-rudarstva, da sve dozvole, licence, potrebne potvrde za rad i projekte učinimo digitalizovanim i elektronski dostupnim. U pitanju je ozbiljna reforma koja zahteva izmenu mnogih zakona u ovom sektoru“, rekla je Mihajlović nakon razgovora sa šefom kancelarije Svetske banke (SB) u Srbiji Stivenom Ndegvom.

Mihajlović i Ndegva su razgovarali o nastavku saradnje u reformi sektora energetike, rudarstva, zelene ekonomije i energetske efikasnosti.

„Razgovarali smo danas o nekoliko važnih strateških pravaca, od zelene ekonomije i zelene energetike, jer iako znamo da se deo struje dobija iz uglja, drugi deo je iz hidroenergije i želimo da energetiku pospešimo i učinimo čistijom. S druge strane, razgovarali smo i o energetskoj efikasnosti, odnosno racionalnoj upotrebi energije, na čemu ćemo raditi sa Svetskom bankom“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Mihajlović je kazala da je reforma i stvaranje energetskog i rudarskog sektora pogodno za investiranje.

Zahvalila je SB na dosadašnjoj saradnji u prethodnom ministarstvu, na čijem je čelu bila, kada su sporovedene reforma građevinskih dozvola, železnice, velikih infrastrukturnih projekata.

„Sigurna sam da ćemo kroz buduću saradnju učiniti da energetika, kao bazičan sektor u Srbiji, donese ogromne rezultate i veliki doprinost rastu BDP-a“, rekla je Mihajlović.

Ndegva je čestitao ministarki Mihajlović i istakao da mu je drago što je ona preuzela ovaj sektor, veoma važan za budućnost Srbije.

„Danas smo razgovarali o reformama u ovom sektoru, što je od izuzetnog značaja i doprineće razvoju zemlje. Pričali smo o novim mogućnostima u sektoru rudarstva, kao što je litijum, velika prilika za Srbiju i nova radna mesta, kao i o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, posebno zelenoj energiji“, kazao je on.

Ndegva je istakao da će SB, u saradnji sa drugim partnerima, nastaviti da podržava Srbiju u svim reformskim procesima, kao što su e-energetika i e-rudarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari