Mihajlović: Rodno odgovorno budžetiranje veliki korak ka kvalitetnijem životu žena i muškaraca 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije od 2015. godine pri planiranju budžeta vodi računa da finansije budu jednako raspoređene i da i muškarci i žene imaju jednake uslove za korišćenje novca, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

„Srbija je u svetu prepoznata po uvođenju rodno odgovornog budžetiranja i treba da budemo ponosni na sve što smo do sada uradili u ovom procesu“, kazala je ona na konferenciju o rodno odgovornom budžetiranju.

Koordinaciono telo i Ministarstvo finansija su, kako je navela, uz podršku UN Women 2015. godine izmenili Zakon o budžetskom sistemu i obavezali sve resore da prilikom planiranja svojih budžeta uključe rodnu komponentu.

„Bez novca nema ni razvoja, naša obaveza je da stvorimo uslove da svi građani i građanke imaju jednake uslove da koriste budžetska sredstva. Zakonska obaveza za sve budžetske korisnike je da do 2020. uvedu rodno odgovorne budžete. Jer, naš krajnji cilj je da učinimo sve da povećamo kvalitet života i žena i muškaraca u Srbiji, a ovo je jedan od najvažnijih instrumenata ka tome“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da Srbiju čeka još posla u tom procesu i da mora da se učini više da se poveća javnost u planiranju i realizaciji rodno odgovornih budžeta.

„Ovo nije jednostavan proces, dosta toga smo uradili, ali ne smemo da usporimo. Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja veliki je korak ka stvaranju društva jednakih šansi, u kojem svi njegovi članovi imaju mogućnost da se razvijaju“, kazala je Mihajlović.

Šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da ta organizacija godinama unazad podržava Srbiju u procesu uvođenja rodno odgovornog budžetiranja i da je Srbija prepoznata kao primer dobre prakse u svetu.

„Rodno odgovorno budžetiranje je veoma važna alatka koja nam pomaže da sagledamo na koji način treba da planiramo programe i politike kako bi svi članovi društva imali koristi i kako bi se izborili za rodnu ravnopravnost. Uvođenje ROB-a jedna je od najprogresivnijih reformi koje država sprovodi, s ciljem da svi građani i građanke imaju jednake uslove za razvoj“, rekla je ona.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović je kazala da je u 2019. godini 18 institucija na pokrajinskom nivou uvelo rodnu komponentu u svoje budžete.

„Odraz zrelosti našeg društva je da na pravi način odgovorimo na nejednakosti koje postoje, a rodno odgovorni budžeti pomažu nam da stvorimo jednake šanse za razvoj svih“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari