Mihajlović sa predstavnicima Jugorosgasa o izmeni međudržavnog sporazuma sa Rusijom 1Zorana Mihajlović Foto: Press MGSI

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije Jugorosgas o sigurnosti snabdevanja gasom i usklađivanju firme Jugorosgas-transport sa srpskim i evropskim propisima u oblasti energetike.

Glavna tema sastanka bile su izmene međudržavnog sporazuma sa Rusijom iz 1996. godine kojim je i formirano preduzeće Jugorosgas, čiji su vlasnici ruski Gasprom i Srbijagas, a koji ističe 2021. godine.

Izmenama sporazuma trebalo bi da se reši pitanje sertifikacije Jugorosgas-transporta, ćerke-firme Jugorosgasa, kao nezavisnog operatora transporta gasa u Srbiji, čime će se rešiti dugodišnji nasleđeni problem u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Agencija za energetiku je u julu 2019. donela odluku kojom se toj firmi oduzima sertifikat izdat 2017. uslovno, jer u međuvremenu nisu ispunjeni uslovi iz Zakona o energetici, koji je usklađen sa direktivama EU u oblasti energetike.

Kako je saopšteno, rad na izmenama međudržavnog sporazuma trebalo da bi da uključi i inicijativu za nastavak izgradnje mreže gasovoda na jugu Srbije, izgradnjom gasne interkonekcije sa Makedonijom.

Mihajlović je naglasila da je gasni sektor važan i za energetsku bezbednost Srbije, kao i za razvoj energetskog sektora. Istakla je značaj podrške ambasade Rusije u projektima izgradnje transportne i energetske infrastrukture.

Generalni direktor Jugorosgasa Aleksej Muratov rekao je da je ta kompanija u potpunosti otvorena za saradnju sa Ministarstvom i spremna na zajednički rad na boljem i efikasnijem rešavanju svih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari