Ministarka Mihajlović nadgleda remont nad prugom Požarevac- Majdanpek 1

Radove na remontu pruge Požarevac-Мajdanpek u nedelju je obišla ministarka građevinsrstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, na dan obeležavanja slave železničara.

Ona je tom prilikom izjavila da će radovi biti završeni 21. novembra i da će tada vozovi saobraćati brzinom od 80 kilometara, umesto dosadašnjih deset.

-Železnica u Srbiji postoji već 128 godina i to je priznanje vama, železničarima, jer je ona opstala zahvaljujući vama – rekla je ministarka Mihajlović. Remont pruge započeo je 21. maja u železničkoj stanici Požarevac, a trebalo bi da se završi za 180 dana.

-Radove izvodi „Infrastruktura železnice Srbije“, u dužini od 90 kilometara, u okviru redovnog održavanja pruga i uz sopstvene kadrove i mehanizaciju – rekao je Miroljub Jevtić, direktor “Infrastrukture železnice Srbije”.

Radove su obišli i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, predsednik opštine Majdanpek Dejan Vagner, načelnik Braničevskog okruga Aleksandar Đokić i načelnik Borskog okruga, Miroslav Knežević.

-Ova pruga značajna je za sve nas u ovom delu Srbije, jer će pomoći u privlačenju investitora, kojima je železnica bitna zbog povoljnih troškova prevoza – rekao je Spasović.

Remont pruge veoma je važan, jer su za nju vezani značajni privredni sistemi, kao što su: Luka Prahovo, RTB Bor, rudnici Majdanpek, Kaona i Kostolac, Stig i železara Smederevo. Pruga Požarevac – Majdanpek je jednokolosečna, izgrađena 1938. godine, i danas je u izuzetno lošem stanju. Na njoj su pre 27 godina remontovane samo pojedine deonice, u ukupnoj dužini od oko 40 kilometara.

Sporost
Zbog lošeg stanja, na 50 km pruge brzina vozova je od 10 do 20 km na sat, a na preostalih 40, svega 50 kilometara na sat. Kad se bude završila obnova, vreme putovanja vozova sa 4 sata biće skraćeno na 75 minuta, a opterećenje pruge biće povećano sa sadašnjih 16 na 22,5 tona po osovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari