Mitrović (SZS): Računi za grejanje viši za 14.000 dinara od realnih 1Ilustracija Foto: Pixabay/stevepb

Na današnjoj sednici Skupštine grada, kojoj ni ovog puta nije prisustvovala opozicija, između ostalog su izglasane odluke kojima se preraspodeljuje dobit javnih preduzeća iz prošle godine, kojima se u gradsku kasu slilo više od 4,5 milijardi dinara.

Samo iz profita JKP „Beogradske elektrane“ Gradu je preusmereno čak 3,6 milijardi dinara, a da je tolika dobit moguća jedino ukoliko „to preduzeće ostvaruje ekstraprofit kroz prenaduvane račune za grejanje koje plaćaju građani“, još dan ranije upozorio je SZS.

Kako je tada naveo šef te odborničke grupe u gradskoj Skupštini Nikola Jovanović, domaćinstva koja se greju preko toplana zapravo plaćaju u proseku 12.000 dinara više nego što grejanje realno košta. On je apelovao na gradsku vlast da ukine taj „nezakoniti parafiskalni namet“ i uskladi cenu grejanja sa realnim stanjem i potrošnjom

Na konferenciji ispred Skupštine grada to je ponovio i zamenik šefa odborničke grup SZS Peđa Mitrović, koji je istakao da je preuzimanje dela neto dobiti javnih preduzeća u poslednjih pet godina “ važan izvor finansiranja za ovu gradsku vlast“.

– To apsolutno nigde u svetu nije praksa, jer javna preduzeća nigde ne služe da stvaraju profit, nego da pružaju građanima kvalitetne usluge, po pristupačnim cenama. Radi se o iznosu od skoro četiri milijarde dinara, od čega su najveći donator Beogradske elektrane, sa 3,6 milijardi, što znači da svako domaćinstvo koje se greje preko toplana zapravo plaća u proseku 14.000 dinara veći račun nego što bi trebalo, naveo je Mitrović i dodao da za uzvrat građani dobijaju Trg republike i Trg Slaviju koji su počeli da se raspadaju posle sedam dana, ili Ulicu 27. marta „koju smo svi videli kako izgleda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari