MMF: Ekonomija Kosova stabilna 1Foto: Fonet

Kosovo ima stabilnu ekonomiju, ocenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja je završila dvonedeljnu posetu Kosovu, tokom koje su razmatrani budžeti za 2018. i 2019. godinu.

Kosovo nastavlja stabilnu ekonomiju, ocena je predstavnika misije MMF. Prema njihovoj proceni, deficit u 2018. godini će iznositi 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je za narednu godinu planiran deficit od 2,9 odsto, prenosi RTK.

„Očekujemo rast ekonomije od četiri odsto zahvaljujući investicijama i izvozu, što ipak nije dovoljno da Kosovo ide u korak sa drugim zemljama u regionu“, rekla je šef misije MMF za Kosovo Stefani Eble.

Budžet za 2019. godinu detaljno je razrađen i zasnovan na ekonomskom rastu, rekao je ministar finansija Bedri Hamza i najavio povećanje penzija. Govorili smo detaljno o budžetu za 2019. godinu.

„Bili smo veoma oprezni zbog trenutne makrofiskalne situacije. Kosovo ima makroekonomsku i fiskalnu stabilnost“, rekao je Hamza.

Finansijski sektor je stabilan, poručio je na konferenciji guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti. Banke su likvidne. Kamatne stope, takođe, imaju pozitivan trend.Kamatna stopa pala je na 6,3 odsto za preduzeća i domaćinstva, rekao je Mehmeti i izrazio očekivanje da će Centrana banka Kosova imati stalnu podršku MMF. MMF je od Kosova zatražio ponovno razmatranje Nacrta zakona o platama, zbog velikih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari