Moratorijum, ne i poništenje dugova siromašnih zemalja 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G7 založila se danas za obustavu servisiranja dugova siromašnih zemalja, u trenutku kada Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka nastoje da ograniče štetu verovatno najveće svetske recesije od 30-ih godina prošlog veka.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u jučerašnjem televizijskom obraćanju apelovao na pomoć Africi, koja se bori sa ekonomskim posledicama pandemije korona virusa, poništavanjem dugova.

I najbogatije svetske privrede su takođe izrazile želju da „pomognu ovim zemljama u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posledicama“ pandemije, ali razmatraju samo moratorijum na servisiranje dugova.

Francuski ministar privrede Bruno Le Mer vidi ovaj moratorijum kao „veliki korak i važan za Francusku i njene partnere u Pariskom klubu i u okviru G20“.

Le Mer je takođe istakao da hitno treba dati „snažan odgovor najugroženijim zemljama u razvoju“, kao i da se „uočava rizik od nestašica hrane u nekim od tih zemalja što bi moglo da direktno dovede do humanitarne katastrofe“.

Ukupno 76 zemalja koje ispunjavaju uslove za moratorijum, uključujući oko 40 u podsaharskoj Africi, jesu zemlje kojima pomaže Međunarodno udruženje za razvoj Svetske banke.

Što se tiče servisiranja duga tih zemalja od 32 milijarde dolara, Francuska je „dobila moratorijum na nivou bilateralnih poverilaca (12 milijardi) i privatnih poverilaca (osam milijardi), što je ukupno 20 milijardi dolara“, rekao je francuski ministar.

„To smo dobili u okviru Pariskog kluba i G20 nakon što je Kina podržala naš stav“, precizirao je i dodao da ostaje još 12 milijardi multilateralnih potraživanja od kojih je veliki deo Svetske banke i da se sada želi da se i ona pridruži moratorijumu.

Svetska privreda će ove godine pasti tri odsto, a možda i više kao posledica pandemije korona virusa, saopštio je danas MMF, ukazujući na teškoću u pravljenju prognoza zbog do sada neviđene krize i, kako je navedeno, „znatne neizvesnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari