Najvažnija reforma je ubiti korupciju 1

U trenutku kada je Nika Gilauri 2004. godine kao 28-godišnjak ušao u Vladu Gruzije na mesto ministra energetike ova zemlja je dotakla dno u skoro svakom pogledu.

Samo tri države imale su veću korupciju, standard stanovništva bio je mizeran, investitori su je zaobilazili u širokom luku. Zatim 2009. godine, samo godinu dana nakon rata u Južnoj Osetiji, Gilauri postaje premijer i suočava se sa sankcijama Rusije s kojom je do tada obavljana većina spoljne trgovine.

U tom trenutku Gruzija se nalazi na 112. mestu na Duing biznis rangiranju po lakoći poslovanja. Na kraju njegovog mandata 2012. godine, Gruzija je bila 13. na ovoj listi, a našla se i među 15 zemalja sa najmanjom korupcijom u svetu. U ovogodišnjem izdanju Duing biznisa Gruzija je 6. kao jedina zemlja u razvoju koja se našla u top 10, recimo ispred SAD.

Sada vlasnik konsultantske firme koja savetuje države kako da unaprede poslovno okruženje, Gilauri za Danas govori o tome kako je Gruzija prešla toliki put za tako kratko vreme.

*Šta biste izdvojili kao najvažnije reforme koje ste sproveli u Gruziji?

Nije to samo jedna reforma, to je set mera koje nazivam antikorupcijska reforma. To je bio oslonac koji nam je dao zamajac da sprovedemo ostale reforme. Prema merenju Transparensi internešenala Gruzija je 2003. godine bila među najkorumpiranijim zemljama na svetu, 127. od 133 zemlje. Nakon pet, šest godina Gruzija je bila među zemljama sa najmanjom korupcijom. Na primer 2010. godine samo četiri odsto Gruzina je odgovorilo pozitivno na pitanje da li ste vi ili član vaše porodice platili mito u poslednjih 12 meseci. Prosek EU i SAD bio je pet odsto. Za pet, šest godina rešili smo najveći problem Gruzije – korupciju.

*Kako?

To je dobro, ali teško pitanje. Za početak potreban je dobar lider, sposoban tim i stanovništvo kome je dosta korupcije. Uz te preduslove primenili smo formulu. Prvi elemant je pojednostavljivanje pravila koliko god je to moguće. Komplikovana pravila otvaraju prostor za korupciju. Bilo kakva mogućnost različite interpretacije propisa, licence, dozvole, daju šansu službenicima da uđu u koruptivne poslove. Na primer, imali smo 21 vrstu poreza i svi su bili komplikovani i teški za računanje. Smanjili smo na šest poreza, svi su bili sa jednom stopom i jednostavni za primenu. I da, sve smo ih smanjili. I pogodite šta se desilo? Poreski prihodi su porasli i to već sledeće godine. Poreski prihodi su udesetostručeni u nominalnom iznosu, a u odnosu na BDP povećani su sa sedam na 24 odsto u sledećih osam godina. S manjim poreskim stopama i s manjim brojem poreza. Gruzija je imala sivu ekonomiju veću od 60 odsto BDP-a koja je počela da se preliva u legalne tokove.

Drugi element u borbi protiv korupcije je da državni službenici imaju odgovarajuća primanja, manje više jednaka sličnim poslovima u privatnom sektoru. Javni službenik ne treba da se obogati radeći taj posao, ali mora da obezbedi svoju porodicu. Ako mu plata ne pruža sigurnost ne možete ga sprečiti da prima mito.

Treći element je „štap i šargarepa“. Ponudili smo bonuse državnim službenicima, ali su istovremeno mogli dobiti otkaz. Ako bi uzeli mito išli bi u zatvor. To su bila jasna pravila. Ako radiš dobro dobićeš bonuse, zaradićeš više od plate, a ako se ogrešiš o pravila ostaješ bez posla. Bonusi ministara su zavisili od izvršenja kvantitativnih parametara na kvartalnom nivou. Na primer, ministar energetike bi dobio bonus u zavisnosti od proizvodnje struje, investicija u kapacitete… Bonusi za srednji menadžment su deljeni za inovacije. Ko ponudi bolju inovaciju za jeftinije i jednostavnije usluge privredi i stanovništvu dobije bonus. Na kraju tu su i bonusi za one koji neposredno pružaju usluge građanima i zavise od kvaliteta pruženih usluga. Za to smo imali tajnog kupca koji bi išao po državnim ustanovama i proveravao funkcionisanje službi.

*Da li ste imali program za poboljšanje na Duing biznis listi ili ste sprovodili reforme koje ste mislili da treba pa je kao posledica došao i skok na toj listi?

Kada smo, mislim 2006, prvi put skočili sa 112. na 37. mesto na Duing biznis listi nismo ni znali da takav izveštaj uopšte postoji. Mi smo sprovodili antikorupcijske reforme i samo dobili poziv od Svetske banke uz čestitke što smo skočili toliko. Onda smo i saznali za tu listu, ali kada smo pogledali metodologiju shvatili smo da je to dobar pokazatelj reformi u korist malih i srednjih preduzeća. Duing biznis ne pokazuje koliko je zemlja dobra za investitore. Pokazuje koliko ste stvorili fer uslove za poslovanje MSP. I u mnogim slučajevima MSP generišu privredni rast. U roku od četiri godine sprovođenja reformi učetvorostručen je broj registrovanih malih i srednjih preduzeća. Zato je Duing biznis važan za domaće preduzetnike, a mnogo manje za strane investitore. Veliki strani investitori ne gledaju Duing biznis listu kada donose odluku o investicijama. Oni donose odluke bazirane na drugim parametrima i u stanju su da se dogovore sa vladama. Osim toga Duing biznis je dobar za publicitet zemlje. Za nas je plasman među 10 na listi bila dobra reklama.

* Šta je ključno u obezbeđivanju fer uslova za sve na tržištu?

Važni su dobri zakoni, njihova primena, jednostavni propisi, jednostavan poreski sistem… Kombinacija svih tih stvari je važna za uspostavljanje fer tržišnih uslova. Video sam u mnogim zemlja zakone koji su usvojeni na najvišem nivou, ali se ne primenjuju na nižim nivoima. Posao vlasti nije samo da usvoji zakone, već da obezbedi njihovu primenu. U stvari baš je primena zakona najteži zadatak. Mi smo savetovali dvadesetak zemalja poslednjih četiri, pet godina i skoro svuda je problem primena zakona.

Ne prepisujte

* Šta biste savetovali Srbiji?

Ne znam baš dobro situaciju u Srbiji, prvi put sam ovde pa ne mogu davati konkretne savete. Ali radili smo sa mnogim zemljama u regionu i svima savetovali da gledaju reforme u Gruziji, jer smo skočili sa 112. na 8. mesto i po tome smo jedinstveni. I to je omogućilo zemlji privredni rast, zaposlenost… Ali nemojte da prepisujete, već prilagodite srpskim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari