Narodna stranka: Bivši gradonačelnik oštetio Užice za 200 miliona dinara 1Užice Foto: N. Kovačević

Ivana Parlić, poverenica Narodne stranke u Užicu, saopštila je da je podnela krivičnu prijavu protiv Tihomira Petkovića, dojučerašnjeg gradonačelnika Užica, a sada narodnog poslanika SNS, i Miće Mićića, direktora MPP Jedinstvo iz Sevojna, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Petković i Mićić se sumnjiče u prijavi da su, formiranjem akcionarskog društva Užice-gas, cenama priključka na gasovod, favorizivanjem tog preduzeća pri kupovini i distribuciji gasa, kao i u poslovima konverzija kotlarnica u gradu i drugim radnjama, naneli štetu užičkom budžetu od oko 200 miliona dinara.

Uz podsećanje da je Grad Užice, tokom projektovanja i izgradnje magistralnog gasovoda Preljina – Užice, kao investitor, većinski učestvovao u tom projektu, ističe se da je Grad, zbog nedostatka novca, imao povoljan aranžman sa NIS Energogas, današnjim JP Srbijagas.

Taj aranžman, navodi se, predviđao je da se, po okončanju radova, gradske kotlarnice priključe na gasovod u vlasništvu Srbijagasa, a da se priključne takse plaćaju lokalnoj samoupravi, bez naknade Srbijagasu.

Međutim, dodaje se „u maju 2007. godine Grad Užice i privatna kompanija MPP Jedinstvo osnivaju Akcionarsko društvo Užice – gas, koje postaje mehanizam za pljačku budžeta Užica, JKP Gradska toplana Užice i građana Užica“.

„Gradonačelnik Petković i vlasnik Jedinstva Mićić“, dodaje se, „obezbedili su Gradu podređeni položaj u novoosnovanom akcionaskom društvu, povlašćeni položaj Jedinstvu, a osnovanom Užice-gasu monopolski položaj na tržištu, za razliku od svega 8.000 evra, za koliko je veći novčani osnivački ulog Jedinstva“, a potom se navodi da je „mahinacijama određeno da Grad Užice ima 30, a Jedinstvo 70 odsto udela u Užice – gasu.

Novoosnovano preduzeće, dodaje se, „bez tržišne logike, a zarad protivzakonitog sticanja profita, odredilo je najvišu cenu priključka na gas u Srbiji – od skoro 1.000 evra po domaćinstvu“.

Navedeno je da je nenovčani ulog Jedinstva, od 12.750.000 evra, definisan na „skandalozan način“, tako što je Grad priznao toj privatnoj kompaniji da njen nenovčani ulog bude na osnovu buduće naplate priključka od 13.500 potencijalnih, budućih individualnih potrošača.

„Tako je nastao i jedinstven slučaj u Srbiji da između JKP Gradska toplana i prodavca energenata postoji posrednik, a to je u ovom slučaju Užice-gas u većinskom vlasništvu privatne kompanije Miće Mićića“, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da je Užice-gas postao „instrument za pljačku budžeta Užica, zaduživanje Gradske toplane i pljačkanje Užičana, kroz najskuplju cenu gasnog priključka u Srbiji, najskuplju nabavnu cenu gasa u Srbiji, najskuplju cenu koju plaćaju krajnji potrošači, kao i ubedljivo najskuplje konverzije kotlarnica u državi“.

„To se sve dešava u gradu koji je jedan od najzagađenijih u Srbiji i kome je gasifikacija jedini način da građani, tokom šest meseci grejne sezone, ne udišu vazduh opasan po zdravlje, što to krivično delo“, ističe se, „čini posebno beskrupuloznim“.

Pod sumnjom su i konverzije na gas osam kotlarnica, što je obavljeno u vreme mandata gradonačelnika Petkovića.

Navodi se da je odbijena ponuda Srbijagasa od 30.000 evra za priključenje na gas kotlarnice „Lipa“, u centru grada, a da je za istu uslugu „Užice-gas“ naplatilo 390.000 evra sa PDV.

Taj iznos, ističe se, tom preduzeću, u ratama, plaća užička Gradska toplana, čime je ona postala dužnik Užice-gasa.

Iako je, prema proceni Srbijagasa, kako se navodi, konverzija druge kotlarnice – Međaj, takođe u centru grada, trebalo da košta 22.000 evra, Užice- gas je dostavio ponudu od 717.000 evra.

„Nakon protivljenja zaposlenih u Gradskoj toplani, gradonačelnik obaveštava zaposlene da je „spustio“ cenu na 280.000 evra, što je čak više od 10 puta skuplje od ponude Srbijagasa. Tome se usprotivio Zoran Šibalić, direktor Gradske toplane, a tehnički direktor Milovan Marić je dostavio gradonačelniku troškove po kojima bi to lokalno javno preduzeće, po deset puta nižoj ceni, moglo da obavi te poslove“, navodi se u saopštenju.

„Gradonačelnik je, na protivljenje direktora Gradske toplane da sprovode štetene i protivpravne ugovore, reagovao posebnom naredbom kojom se obustavlja postupak priključenja na gasni vod Srbijagasa, po ceni od 22.000 evra i naređuje prihvatanje ponude Užice- gasa, po ceni od 280.000 evra. Navedena su dva primera, a konverzija svih osam kotlarnica je obavljena na identičan način, pa se naneta šteta meri stotinama hiljada evra, što će istraga, verujemo i pokazati“, piše u saopštenju.

„Zbog naredbe tadašnjeg gradonačelnika da se gas nabavlja isključivo preko posrednika Užice-gasa, što je“, kako se dodaje, „jedinstven slučaj u Srbiji, Gradska toplana plaća gas nepunih sedam dinara skuplje od cene po kojoj ga prodaje Srbijagas“.

„Kako Gradska toplana isporuči pet milona kubika gasa krajnjim korisicima, jasno je da se u Užice-gasu godišnje sliva 30 miliona dinara ekstraprofita direktno iz džepa krajnjih potrošača, samo po ovom osnovu. To je ujedno i razlog zbog čega Užičani gas najskuplje plaćaju“, saopštila je Ivana Parlić, poverenica Narodne stranke u Užicu.

Sumnje u organizovani kriminal

„S obzirom na to da iznos pribavljene protivpravne imovinske koristi na štetu budžetskih sredstava i krajnjih korisnika prelazi 200 miliona dinara, a da je prijavljeni Petković, u vreme izvršenja krivičnog dela bio gradonačelnik , Narodna stranaka je, u podnetoj krivičnoj prijavi, predložila Višem javnom tužilaštvu u Užicu da proceni da li je za ovaj predmet, eventualno, nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari