Foto: B. Cvejić

Kako se navodi u saopštenju NBS, neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 9,54 milijarde evra i u odnosu na prethodni mesec uvećane su za 224 miliona. To je najviši nivo neto deviznih rezervi od 2000. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi u julu je gotovo u celini rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, odnosno priliva od 300 miliona po osnovu kupovine deviza.

Neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima od 81,7 miliona evra, kao i po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka od 49,8 miliona, u potpunosti su nadomestili odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti u iznosu od 84,4 miliona evra i amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora od 48,1 miliona evra.

U julu je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.