NBS: Najveće devizne rezerve od 2000. godine 1Foto: B. Cvejić

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznosile su 11,4 milijarde evra, što je za 299 miliona više nego na kraju juna, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 200 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Kako se navodi u saopštenju NBS, neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 9,54 milijarde evra i u odnosu na prethodni mesec uvećane su za 224 miliona. To je najviši nivo neto deviznih rezervi od 2000. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi u julu je gotovo u celini rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, odnosno priliva od 300 miliona po osnovu kupovine deviza.

Neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima od 81,7 miliona evra, kao i po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka od 49,8 miliona, u potpunosti su nadomestili odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti u iznosu od 84,4 miliona evra i amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora od 48,1 miliona evra.

U julu je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari