Nikolić: Srbija se ponosi strateškim partnerstvom između Srbije i Kine 1Foto: Nacionalni savet

Glavna tema razgovora, kako se navodi u saopštenju, bili su projekti koji treba šire da povežu poslovne ljude u Srbiji i Kini.

„Naša radost zbog ekonomskih uspeha Kine, koja je nedavno obeležila 40 godina od početka velikih reformi, jednaka je vašoj radosti. Kina je samo u jednoj generaciji uspela da se razvije i ekonomski ojača toliko da danas predstavlja jednu od najmoćnijih ekonomija sveta. Taj razvoj je veliko civilizacijsko dostignuće, koje donosi boljitak ne samo kineskom narodu, nego i drugim narodima sveta. Potvrda ove teze je inicijativa predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“, koja povezuje Kinu sa Evropom, Afrikom i Azijom, na čijem talasu su osnaženi i odnosi Srbije i Kine unazad par godina“, naveo je Nikolić u svom govoru.

On je istakao da se Srbija ponosi strateškim partnerstvom između Srbije i Kine i dodao da je poslednji dokument na predsedničkom nivou između dve države – o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva – potpisao sa presednikom Si Đinpingom 2016. godine, prilikom posete kineskog predsednika Srbiji.

„Tim sporazumom samo smo ozvaničili svoje dotadašnje odnose, prepisali smo ono što smo već sprovodili u praksi. Sporazum, između ostalog, potvrđuje principijelni stav Kine i Srbije o nužnosti poštovanja međunarodnog prava i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, potvrđuje podršku Kine jedinstvenoj Srbiji i Srbije kineskoj politici Jedne Kine“, naveo je Nikolić. Rekao je da Srbija i Kina nemaju otvorenih pitanja, nemaju nijedan spor.

„Naši odnosi su primer čvrstog prijateljstva i partnerstva sa međusobnim uvažavanjem i razumevanjem. Mi smo narod koji će večito da pamti podršku Kine u najtežim trenucima, tokom bombardovanja NATO 1999. godine, i kineske žrtve, stradale kineske novinare u Ambasadi NRK u Beogradu“, dodao je on.

Nikolić je podsetio da su pre 20 godina u Srbiji uglavnom bili prisutni kineski mali trgovci, potom su od 2014. počele da dolaze velike građevinske i energetske kompanije koje su bile nosioci velikih infrastrukturnih i energetskih projekata, a da danas imamo sve više kineskih firmi zainteresovanih za zajedničku proizvodnju (Železara Smederevo, RTB Bor, fabrika guma Linlong u Zrenjaninu).

„Neke od najvećih projekata u Srbiji danas izvode kineske kompanije (na putnim i železničkim koridorima, termoelektrani Kostolac, itd). U Srbiji rade svetski poznata banka- Bank of China, koja iz Beograda pokriva poslovno ceo region i čuvene telekomunikacione firme Huawei i ZTE“, naveo je između ostalog Nikolić. Dodao je da kineski projekti nisu samo od značaja za centralnu Vladu, već i lokalne samouprave i stanovništvo, jer dolazak velikih kompanija znači dosta za razvoj opštine (od puteva, infrastrukture, gradnje, zapošljavanja, itd).

„Srbija je dobar teren za poslovanje kineskih kompanija, ali i kompanija iz celog sveta. Sve investitore, bez obzira na to odakle dolaze, tretiramo sa podjednakim uvažavanjem. Imamo sporazume o slobodnoj trgovini i sa Evropskom Unijom i sa Rusijom, mi smo evropska zemlja koja najbolje neguje najviše evropske vrednosti. Raduje nas podatak da sve više kineskih turista posećuje Srbiju, što je važno za bliže međusobno upoznavanje. Ukinuli smo vize za kineske državljane januara 2017. Istovremeno, sve više ljudi iz Srbije upoznaje Kinu, bilo poslom, školovanjem ili putovanjima u nama daleku blisku zemlju.
Srbija je krajem novembra otvorila kulturni centar u Pekingu, a Kina planira da ove godine otvori velelepni centar na Novom Beogradu, što takođe doprinosi našem međusobnom povezivanju“, naveo je Nikolić.

Kinesku delegaciju predvodi generalni sekretar pekinškog instituta WANLI Think Tank Džao Jue, u sastavu kineske delegacije su predstavnici akademskih i poslovnih krugova iz Narodne Republike Kine. Na ekonomskom forumu su učestvovali i Milun Trivunac državni sekretar u ministarstvu privrede, Stevan Nikčević državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Mirjana Filipović državni sekretar u ministarstvu energetike i rudarstva, Jasmina Štambuk v.d. direktora Uprave za slobodne zone ministarstva finansija i Aleksandra Popović Kojić, viši savetnik za investicije u Odeljenju za realizaciju strateških ulaganja Razvojne agencije Srbije.