Nova tehnologija povećala cenu vode u Užicu 1Foto: Danas

Nakon što je Ujedinjena opozicija Srbije u Užicu zatražila od gradske vlasti da, kako je navela, „povuče sramnu odluku“ o poskupljenju vode i usluge korišćenja kanalizacije za 18 odsto, reagovali su gradski čelnici.

Oni su danas poručili da je poskupljenje opravdano, zbog povećanih troškova prerade vode u nedavno rekonstruisanom i dograđenom postrojenju.

„Fabrika vode je jedna od najsavremenijih i koristi metode koje višestruko povećavaju cenu vode, nego što je to bilo ranije. Drugi razlog je taj što novac od poskupljenja želimo da uložimo u zamenu dotrajale vodovodne mreže“, rekao je Ivan Stanisavljević, gradski većnik i dodao da je Gradsko veće uvažilo predlog Nadzornog odbora JKP Vodovod o poskupljenju od 1.oktobra ove godine.

On je dodao da je Skupština grada usvojila finanijski plan poslovanja JKP Vodovod za ovu godinu sa povećanjem cene vode od 15 odsto, što znači, kako je dodao, da je voda trebalo da poskupi 1.januara 2020. godine, ali da je gradsko rukovodstvo to prolongiralo, zbog epidemije korona virusa i negativnog uticaja na budžete građana.

„Povećanje od 18 odsto možda deluje veliko, ali je ono rešenje između dobrobiti građana i JKP Vodovod. Prosečni mesečni račun za domaćinstvo biće uvećan za 150 dinara i neće biti veliki udar na budžete građana“, ocenio je Stanisavljević i istakao da je cena za privredu, i pored poskupljenja, sada niža nego 2016. godine kada je bila snižena za 25 odsto.

Direktor JKP Vodovod Duško Ljujić je naveo je da ranija cena nije omogućavala tom preduzeću ozbiljniju obnovu vodovodne i kanalizacione mreže.

„Gledali smo da povećanje ne bude udar na kućne budžete. Domaćinstvo u Užicu u proseku mesečno troši 14 kubika vode i sa povećanjem cene to je uvećanje računa za 150 dinara. To nije veliki izdatak za domaćinstva, a za Vodovod će to značiti dodatnih 30 miliona dinara, koje će moći da uloži u obnavljanje vodovodne i kanalizacione infrastrukture“, kazao je Ljujić.

On je naveo da će užičko domaćinstvo, sa prosečnim potrošnjom od 14 kubika vode i troškovima za korišćenje kanalizacije, ubuduće plaćati mesečno 1.143 dinara sa PDV-om, a da za istu količinu vode domaćintsvo u Čačku plaća 1.009, Kraljevu 1.187, Beogradu 1.232 dinara, Kruševcu 1.256, dok u Loznici, za koju je rekao da nema fabriku vode, već vodu samo hloriše, 1.470 dinara.

Dugovanja građana

Navdeći da građani duguju Vodovodu oko 120 miliona dinara i da su zbog tuga tuženi, te da ima i onih koji duguju i 500.000 dinara još od 2008. godine, Ljujić je rekao da je to veliki problem za poslovanje tog preduzeća i najavio da će oni koji ne plaćaju račune biti isključeni sa mreže ili će im se ograničiti potrošnja vode.

Stanisavljević i Ljujić/Foto: Danas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari