Od februara Simensovi tramvaji iz Šumadije 1Foto: EPA/ SOEREN STACHE

Izgradnja dve fabričke hale koje u industrijsko-tehnološkom kompleksu „Majnd park“ u Kragujevcu za nemački Simens gradi „Milanović industriz grup“ biće gotova za dve sedmice.

Proizvodnja Simensovih tramvaja brenda „Avenio“ u tim pogonima, prema zvaničnoj najavi, treba da startuje u februaru naredne godine. Prvi kontingent tramvaja biće isporučen nemačkom gradu Bremen.

Generalni direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger izjavio je Radio-televiziji Kragujevac da će izgradnja proizvodnih hala za tu kompaniju u „Majnd parku“ biti završena u narednih petnaestak dana, nakon čega počinju obuke za zaposlene. Podsetivši da fabrika „Milanović inženjering“, koju je Simens preuzeo početkom prošle godine, proizvodi komponente za šinsku industriju, Ajhlinger je kazao da se od 2020. očekuje početak proizvodnje i finalnog proizvoda, to jest kompletnih vagona.

– Danas zapošljavamo potpuno drugačije generacije nego na primer pre 20 godina. Smatram da je okruženje ovde u Kragujevcu posebno dobro, da se temeljno započne i nastavi karijera u inženjerskoj industriji. Imamo sjajne inženjere, imamo dobru saradnju sa univerziteta, veoma blisku vezu sa fakultetima, pa ako ste željni da započnete karijeru, ovo je najbolje mesto na kome možete biti – izjavio je Udo Ajhlinger.

U Majnd parku bi u narednih šest meseci, kako se najavljuje, trebalo da budu okončane pripreme i pripremljen teren za izgradnju pogona za fabriku u kojoj bi Simens trebalo da organizuje i proizvodnju lokomotiva, koje su najznačajniji proizvod u oblasti šinskih vozila. Predviđena je i izgradnja pogona za Simensove dobavljače, te više inostranih kompanija koje su odlučile da započnu posao u kragujevačkoj Industrijskoj zoni „Sobovica – Lužnice“. Čitav kompleks trebalo bi da bude gotov do 2020. godine, kada će u njemu biti angažovano nekoliko hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari