Održan panel „Šesto prolazno vreme – otključavanje reformi?“ 1Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je danas na panelu „Šesto prolazno vreme – otključavanje reformi?“ koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji povodom predstavljanja izveštaja o rezultatima petog godišnjeg istraživanja poslovne klime i investitora.

Američka privredna komora okupila je na panelu najviše predstavnike Vlade Srbije iz sedam po njima najznačajnijih oblasti, među kojima i oblasti zaštite životne sredine. U izveštaju, između ostalog, stoji da je preko deset posto ispitanih kompanija ukazalo da je neophodno da se povećaju izdvajanja za oblast zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je rekao da oblast zaštite životne sredine još uvek ne zauzima mesto koje bi trebalo kao jedno od prioritetnih pitanja, ali da je Srbija na putu da sledi razvijeni svet. Za godinu dana, Ministarstvo je pokrenulo neka od ključnih ekoloških pitanja, postiglo značajne rezultate na jačanju podrške javnog mnjenja unapređenju stanja životne sredine u našoj zemlji, i snažno povećalo prisustvo Srbije u najznačajnijim međunarodnim organizacijama i regionu kao zemlja koja pravi ključne korake u pogledu životne sredine, sumirao je ministar neke od rezultata Ministarstva. U sektoru zaštite životne sredine investicije su veoma značajne, dodao je.

„Oblast zaštite životne sredine u narednim godinama će postati jedan od motora društvenog razvoja, i zato je neophodno da ulažemo potrebna sredstva i jačamo kapacitete“, istakao je Trivan.

Za obezbeđivanje neophodnih ulaganja u životnu sredinu od najvećeg značaja je uspostavljanje namenskog trošenja „zelenog dinara“, odnosno puna dostupnost sredstava prikupljenih na osnovu ekoloških taksi. Odgovarajući na pitanje o mogućem uvođenju novih ekoloških naknada, ministar je istakao da novih nameta za privredu po osnovu zaštite životne sredine Ministarstvo ne planira, a da se „zeleni“ dinar može povećavati obezbeđivanjem obuhvata svih obveznika, odnosno doslednom primenom principa „zagađivač plaća“. „U Srbiju se u narednim godinama u oblast životne sredine mora investirati oko 15 milijardi evra, a tu se krije povećanje broja radnih mesta, podizanje BDP-a i što je najvažnije, podizanje kvaliteta životne sredine“, zaključio je ministar Trivan.

Istraživanje percepcije poslovnog ambijenta u našoj zemlji oko dve stotine privatnih kompanija, članica Američke privredne komore, sprovedeno je kako bi se ukazalo na ključne reformske procese koji će dovesti do unapređenja poslovnog okruženja i time podstaći investicione aktivnosti i otvaranje novih radnih mesta. Ovogodišnjim izveštajem poslovna klima u Srbiji ocenjena je trojkom, kao umereno zadovoljavajuća, što motiviše na zajednički rad na njenom unapređenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari