Okopavine dobro rodile 1Dan polja : Zlatica

Rod kukuruza, suncokreta i soje na banatskim njivama obećava prinosnu godinu, daleko bolju od prethodne a približnu rekordnoj 2016. godini, čulo se na Danu polja jesenjih kultura održanom u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin na oglednim poljima u Zlatici.

Iako ima neujednačenog sazrevanja, sve okopavine su požurile pa je žetva u toku.

-Berba kukuruza u klipu je počela, a posao će tamo gde se skida u zrnu u punom obimu početi za desetak dana. Površine pod kukuruzom su ove sezone nešto manje, oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Dakle, kukuruz je zasejan na oko 900.000 hektara i očekuje se da u našoj zemlji bude proizvedeno oko 5,5 miliona tona kukuruza – objašnjava dr Života Jovanović, iz Instituta za kukuruz „Zemun Polje“.

U regionu srednjeg Banata kukuruzom je ove godine posejano oko 83.000 hektara a očekuje se rod od 10 do12 tona po hektaru. Suncokretom je zasejano 45.000 hektara oranica.

-Žetva suncokreta je počela veoma rano, još pre 10. avgusta. Nikada nije zabeleženo da je suncokret ovako rano skidan. Na većini parcela je posao obavljen. Što se tiče prinosa, ima velikih odstupanja u zavisnosti od parcele do parcele, kreču se od 3,5 do 4,5 tone po hektaru – kaže Zorica Rajačić, rukovodilac savetodavne službe PSS Zrenjanin.

Očekuje se i dobar prinos soje, do 3,5 tone po hektaru, objašnjavaju poljoprivredni stručnjaci. Ovom poljoprivrednom kulturom na području Srednjeg Banata posejano je 5.500 hektara.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari