"Otkaz zbog formiranja sindikata Sloga, ne zbog radnih obaveza" 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Predsednik sindikata „Sloga Tisza Automotive“ pogona u Kikindi Saša Aleksić koji je dobio otkaz zbog povrede radne obaveze i iznošenja neistina o poslodavcu za naš list tvrdi da je pravi razlog njegovog otpuštanja zalaganje za radnička prava i formiranje organizacije Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ u toj fabrici.

Aleksić je bio pod suspenzijom  od novembra 2020. godine jer je tada izneo u javnost da rukovodioci kadrovske službe fabričkog pogona u Kikindi vrše nezakonit pritisak na članstvo i nezakonito uzimaju izjave u vezi rada sindikata.

– Moji problemi su počeli kada sam se pobunio protiv kršenja radničkih prava u kolektivu zbog toga što su članovi nižeg menadžementa neosnovano pisali prijave protiv zaposlenih iako nije postojao nijedan razlog za to. Zbog toga mi je poslovodstvo nudilo sporazumni raskid ugovora o radu a rečeno mi je ako odbijem da mogu da me otpuste kao tehnološki višak. U slučaju mog otpuštanja ne postoji niko drugi ko bi obavljao moj posao u pogonu tako da nikako ne mogu da budem otpušten kao tehnološki višak. Posle mi je nuđeno da pređem na drugo radno mesto sa kojeg bi lakše mogli da me optuže da kršim radnu disciplinu. To sam odbio. Onda je usledila suspenzija zbog navodnog samovoljnog odlaska sa radnog mesta. Ta optužba na moj račun je potpuno besmislena jer je više kolega potpisalo izjavu da se to nije desilo – kaže za Danas Saša Aleksić.

Naš sagovornik dodaje da je suspenzija usledila nakon što je formirao podružnicu sindikata „Sloga“ u Tisza Automotive a da je poslovodstvo vršilo pritisak na njega i zbog toga što se suprotstavljao nezakonitim ispitivanjima članova „Sloge“ gde održavaju sastanke i ko je sve izabran u organe sindikata, koja su sprovodili predstavnici menadžmenta.

Pred isticanje suspenzije Aleksić je obavešten da je prekršio radnu disciplinu time što je učestvovao na onlajn tribini o radničkim pravima 30.januara te mu je suspenzija produžena za još tri meseca.

– Na toj tribini sam govorio uopšteno o radničkim pravima, nisam čak rekao ni iz kog sindikata dolazim i nijednom rečju nisam spomenuo fabriku Tisza Automotive. Prema tome ne postoji osnov po kojem bi suspenzija mogla da mi se produži po tom osnovu – kaže Aleksić. Posle svega toga, 11. marta nadležni u fabrici donose rešenje o otkazu ugovora o radu zaposlenom Saši Aleksiću pod obrazloženjem da je „javno iznosio niz neistina o poslodavcu“.

– Nijedna od optužbi na moj račun nije tačna i sasvim je jasno da je osnovni razlog otkaza moja sindikalna aktivnost u fabrici i zalaganje za poštovanje zakonski zagarantnovanih radničkih prava – navodi Aleksić.

Juče smo kontaktirali i nadležne u pogonu fabrike „Tisza Automotive“ u Kikindi i u kadrovskoj službi nam je rečeno da naša pitanja o razlozima otkaza Saši Aleksiću pošaljemo u pismenoj formi. Učinili smo kako nam je rečeno ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari