Ovogodišnja turistička sezona lošija za 90 odsto od prethodne 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Iako se pojavila informacija da u pojedinim zemljama poput Grčke hotelijeri traže od vlasti da umesto na jednu na nekoliko godina produže rok onima koji su zbog epidemije virusa korona u svojim zemljama za već uplaćena putovanja uzeli zamensko putovanje, putnike iz Srbije to još ne bi trebalo da brine.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije za Danas kaže da je to inicijativa koju su pokrenuli pojedini hotelijeri u evropskim zemljama, ali da ništa nije zvanično i da se on nada da će svi oni, a u Srbiji ih je više od 400.000, koji su uzeli vaučere za zamensko putovanja na njega, ipak, otići naredne godine.

„U svim evropskim zemljama je odlučeno kada je kriza krenula da se uvedu vaučeri za zamenska putovanja koja bi trebalo iskoristiti najkasnije do januara 2022. i tek tada u slučaju da ih ne iskoriste da im agencije vrate novac. Vlada je i kod nas donela Uredbu o tome, a sada su se pojavile informacije da pojedini hotelijeri, pre svih u Grčkoj, traže od svojih vlasti da se na to uvede moratorijum od tri do pet godina“, ističe Seničić.

To bi značilo da onda oni ne moraju do januara 2022. da vrate novac agencijama, što bi turističke agencije dovelo u situaciju da onda oni ne mogu putnicima da isplate novac u roku koji je predviđen Uredbom.

Seničić se, međutim, nada da do toga neće doći i da je to sve zasad na nivou inicijative.

„To bi moglo donekle da dovede do problema, ali mi na vreme želimo da reagujemo i ako se to i desi zatražimo pomoć od države, odnosno njenu zaštitu“, napominje Seničić.

On podseća da je velika većina zemalja oročila povraćaj novca putnicima u slučaju da ne iskoriste zamensko putovanje i da je to uradila i Srbija.

Uredbom Vlade odlučeno je da oni koji ne iskoriste putovanje do kraja 2021. mogu od agencija da zatraže povraćaj novca i da su one tada dužne da im taj novac isplate u roku od 14 dana, tačnije do polovine januara 2022. U slučaju da se desi ono što traže hotelijeri iz Zapadne Evrope to bi agencije svuda, a naročito u Srbiji dovelo do velikog finansijskog problema.

„Ne bih voleo da do toga dođe jer svako prolongiranje nije dobro i logično dovodi do ljutnje putnike. S duge strane, ako naredna sezona bude dobra onda problema neće biti i siguran sam da će neki koji žele povraćaj novca i pre predviđenog roka moći da ga dobiju. Međutim, sada još ne možemo da znamo kakva će biti sledeća sezona“, ističe Seničić.

On kaže da je nekih 300.000 vaučera za sada izdato, deset odsto od toga je samo iskorišćeno ove sezone, a ostalo je nekih 70.000 koji još nisu rešeni, ali će i oni do kraja sezone biti izdati.

„Da nije uvedena opcija zamenskog putovanja siguran sam da 90 odsto agencija u Srbiji danas ne bi postojalo. Imamo primer u Poljskoj koja to nije uvela i u kojoj su tri najveća turoperatera propala. Ovako, iako je loša sezona, 90 odsto agencija kod nas je preživelo“, napominje Seničić.

A sezona je, kako kaže, lošija u odnosu na prošlu za 90 i više odsto. Prethodnih godina broj turista iz Srbije u inostranstvu merio se milionima, ove je to tek nekoliko desetina hiljada.

„Od 1,2 miliona turista u Tursku je prošlih godina išlo 120.000, ove godine ne više od 40.000 ih je bilo tamo, a Turska i Egipat su jedine destinacije gde smo imali koliko toliko dobru sezonu, sezonu na 50 odsto od prošlogodišnje“, napominje Seničić.

Najveći deficit ovog leta zabeležen je sa Grčkom, u koju je ranijih sezona odlazilo od 700.000 do 750.000 srpskih turista, dok ih je ove godine bilo tek 20.000. U Crnu Goru turisti iz Srbije su krenuli tek nedavno, a po nekoliko hiljada ih je bilo i u Albaniji i u Neumu.

Er Srbija omogućila besplatnu promenu datuma putovanja

Kompanija Er Srbija omogućila je putnicima besplatnu promenu datuma putovanja za avio-karte kupljene do 15. septembra ove godine.

Zamena datuma putovanja je moguća za sve destinacije u mreži Er Srbije, osim Njujorka, i važi za putovanja do 31. marta 2021. godine. Putnici datum leta mogu zameniti neograničen broj puta, u bilo kom trenutku, a najkasnije dan pre planiranog putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari