Pad BDP u januaru jedan odsto 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji iznosio je u januaru oko jedan odsto, rečeno je danas na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) kojom je predsedavala Ana Brnabić.

To je, kako je saopšteno iz kabineta premijerke, ocenjeno kao odličan rezultat s obzirom na to da je prošle godine u januaru ostvaren rast od preko sedam odsto, a da se do kraja 2021. godine očekuje rast od šest odsto.

„Srpska industrija pokazala se otpornom u vremenu krize što je rezultat njene sposobnosti prilagodjavanja novonastaloj situaciji i zato projekcije BDP za ovu ne deluju neostvarivo“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da izvoz nije jenjavao tokom epidemije, a kakav će biti zavisi od toka epidemije.

U sektoru putne i železničke infrastrukture radovi teku po planu, a kada je reč o energetici, premijerka je pohvalila raspisivanje tendera za gasnu interkonekciju Srbija–Bugarska.

U planu je raspisivanje tedera i za gasovode u Srbiji, Rumuniji i Hrvatskoj, kao i novi investicioni plan za izgradnju solarnih elektrana.

„Realizacija projekata u oblasti životne sredine, naročito izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže teče po planu i u 17 opština u Srbiji sve je spremno za početak izgradnje tih postrojenja“, rečeno je na sednici.

U Beogradu se razmišlja o otpočinjanju novih projekata, medju kojima je izgradnja tunela od Karadjordjeve ulice do Ulice despota Stefana i mosta na Adi Huji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari