Plaćanje QR kodom 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je od danas omogućen nov način plaćanja na prodajnim mestima – platni instrument, čijom se upotrebom na prodajnom mestu trgovca obeleženom oznakom „IPS“ može dati nalog za instant plaćanje roba i usluga.

Ta plaćanja iniciraju se putem unapređene aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda odabirom opcije „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“, navodi se u saopštenju.

Centralna banka navela je da je prvi trgovac koji je omogućio instant plaćanje NBS IPS QR kodom na svojim prodajnim mestima je veliki trgovinski lanac Mercator S doo, sa više od 320 prodajnih objekata Roda, Idea i Mercator, i to u saradnji sa domaćom Bankom Poštanskom štedionicom ad Beograd.

Ostale banke koje su dobile odobrenje NBS i koje će u narednim danima među prvima ažurirati aplikacije mobilnog bankarstva za svoje korisnike su Komercijalna banka ad Beograd, AIK banka ad Beograd, Erste bank ad Novi Sad, Credit Agricole Banka Srbija ad Novi Sad, Eurobank ad Beograd, NLB banka ad Beograd, Direktna banka ad Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari