Vlada izdvaja dve milijarde dinara za subvencije za dizel gorivo 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC (Arhiva)

Poljoprivrednicima je od petka na raspolaganju gotovo dve milijarde dinara koliko će Vlada Srbije ove godine izdvojiti za subvencije za dizel gorivo.

Posle tri „sušne“ godine koje su prošle bez ovog državnog dodatka, ratari u Srbiji će ponovo moći da računaju na subvenciju, koja će u maksimalnom iznosu biti ne veća od 24.000 dinara za 20 hektara ili 1.200 dinara za one koji obrađuju hektar poljoprivrednog zemljišta. Tačnije, 60 litara dizel goriva po hektaru biće subvencionisano sa po 20 dinara po litru, a maksimalan iznos poljoprivrednog zemljišta je 20 hektara.

S obzirom na to da prethodne tri godine nije bilo ovakvih subvencija, poljoprivrednici kažu da je mera dobra, ali napominju da neće znatno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji.

– Ako nešto ne očekujete onda je dobro kada dobijete. Podsticaj je dobar, ali neće rešiti probleme koje imamo niti ispuniti naše želje i zahteve, gorivo neće biti oslobođeno od akciza, kako je to u većini zemalja – ističe za Danas Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika.

Sa ovim subvencijama, tvrdi on, nećemo znatno povećati konkurentnost, a ni najvećem gazdinstvu 24.000 dinara subvencije neće značiti puno. S obzirom na to da je mera subvencionisanja goriva ukinuta 2015. ovo je pomak, napominje Kiš, ali veruje da je ovo politička odluka jer budžetom za ovu godinu nije uopšte predviđena.

Za Jovicu Jakšića koji obrađuje 120 hektara i godišnje na gorivo potroši 1,3 miliona dinara subvencija od 24.000 dinara neće mnogo značiti. Kako kaže, trebalo je da se napravi takav kriterijum da subvenciju dobiju svi koji zaista obrađuju zemlju, a ne da uslov bude registrovano gazdinstvo.

– Ako imate u Srbiji 600.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, od toga 340.000 njih je aktivno, a pola od toga ne obrađuje zemlju, već je daje u zakup. I oni se uredno prijavljuju za subvencije, a niti rade zemlju, niti kupuju đubrivo, troše gorivo – ističe Jakšić.

Poljoprivrednici su, kako kaže, tražili da se iskristališe ko može da dobije subvenciju i da to budu oni koji rade, oni koji uplaćuju u PIO fond ili oni koji su sistemu PDV-a. „Svi koji rade hteli ili ne plaćaju doprinose, tako treba da je i ovde“, kaže Jovica Jakšić koji je i predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika.

Za setvu je potrebno od 60 do 100 litara dizela po hektaru u zavisnosti od kulture i zemljišta, u proseku 70 do 80 litara po hektaru po sezoni. Samo u Vojvodini, u kojoj se obrađuje 1,5 miliona hektara, godišnje se potroši 225 miliona litara dizela. To bi, ako se uračuna da je trenutna cena goriva 157 dinara za litar, trošak veći od 35 milijardi dinara samo za ratare iz Vojvodine.

Isplata do 30. aprila

Poljoprivrednicima za ovu subvenciju, kako je ranije najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, neće biti potrebni fiskalni računi, već će im država automatski na bazi prijave hektara trezoru od 1. marta do 30. aprila isplaćivati taj novac. Budžet Ministarstva poljoprivrede za ovu godinu je 53,7 milijardi dinara, od toga 36 milijardi dinara su subvencije. Pre nego što je ukinuta ova mera, subvencija za dizel gorivo iznosila je 3.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari