Popravka malskih puteva prioritet 1

Na prošlogodišnjem neposrednom izjašnjavanju stanovnici Mesne zajednice Volujac su izglasali da se 675.000 dinara, od povraćaja sredstava poreza na imovinu koje su imali na svom računu, utroši na popravku malskih puteva.

Ovo pocersko selo raštrkano je na niz zaselaka tako da su šljunčenje puteva bilo prioritet.

Sa meštanima Volujca razgovarala je Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika Šapca za neposredna zadužena za realizaciju projekata.

– Svedoci smo realizacije projekata za koje se glasalo prošlog decembra, što je meštanima u svih 60 šabačkih mesnih zajednica dodatan motiv da plaćaju porez, jer znaju da će sredstva kojima njihova mesna zajednica raspolaže biti potrošena u mestu u kom žive. Vreme je da se razmisli o predlozima za novo neposredno izjašnjavanje, o idejama sa kojima će se izaći na ovogodišnje glasanje. Pozvala bih sve građane Volujca i svih ostalih seoskih, prigradskih i gradskih mesnih zajednica koji se nisu upisali u spiskove za neposredno izjašnjavanje, da se upišu i iskoriste mogućnost da predlaže ideje i da glasaju – kazala je Jelena Topalović Petrović.

Meštani Volujca su pohvalili odluku Gradske uprave grada Šapca kojom je omogućeno da žitelji svake mesne zajednice sami odluče šta je najpotrebnije da se radi u mestu u kom žive. Smatraju da će na zbog ove jedinstvene odluke, čak i oni koji u prethodnom periodu nisu uplaćivali porez, sada postati redovne platiše.

Inače, Volujac je do šezdesetih godina bio opština kojoj je pripadalo petnaestak sela u Pocerini, a posle toga nije bilo većih ulaganja u infrastrukturu. Nedavno je lokalna vlast uložila znatna sredstva u subvencionisanje dubinskih bunara, jer je voda osnovni problem Pocerine. Pojedini bunari dosežu i do 150 metara, ali i takvi umnogome su doprineli razvoju voćarstva, tako da je podignuto oko 1000 hektara uglavnom pod jagodom. Uz primenu punih agrotehničkih mera prihodi se kreću i do deset hiljada evra po hektaru.

Za neposredno izjašnjavanje građana o projektima vlada veliko interesovanje, tako da su prihodi od poreza na imovinu utrostručeni. Predstojeći referendum obuhvatiće svih sto hiljada građana u 60 mesnih zajednica, kako gradskih tako i seoskih. Oni će odlučivati o projektima vrednim 240 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari