Porast izvoza na italijansko tržište 1Foto:italiamia.com

Italija je u 2017. godini bila drugi po veličini trgovinski partner Srbije, a zabeležila je značajan porast izvoza iz Srbije u prvih pet meseci ove godine, koji je veći za 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je ambasada Italije u Beogradu.

„Italijanski izvoz nastavlja da raste“, istakao je ambasador Karlo Lo Kašo, komentarišući podatke Republičkog zavoda za statistiku.

Prema tim podacima, u periodu januar-maj 2017. godine izvoz je iznosio 795 miliona evra, dok je ove godine već premašena cifra od 851 milion, što ukazuje da je trend bilateralne trgovinske razmene i dalje pozitivan.

Ukupna trgovinska razmena u 2017. godini dostigla je 3,9 milijardi evra. Ukoliko se i u drugoj polovini 2018. godine nastavi sa rastom izvoza koji je zabeležen zaključno sa majom, cilj o premašivanju četiri milijarde evra biće dostižan.

Italija je, takođe, na prvom mestu po uvozu srpskih proizvoda, pre svega automobila, odeće, čelika i obuće, što je čini privilegovanim partnerom Beograda, ocenio je Lo Kašo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari