Potpisan ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora sa kineskom kompanijom CRBC 1Foto:mgsi.gov.rs

Predstavnici Vlade Srbije i kineske kompanije Čajna roud end bridž korporejšn (CRBC) potpisali su danas ugovor o projektovanju i izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, Fruškogorskog koridora, u vrednosti 606 miliona evra.

Planirano je da radovi počnu sledeće godine.

Vlada Srbije je polovinom septembra odobrila ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora, autoputa koji će imati četiri trake po 3,5 metara, ali bez zaustavnih traka, dužine 47,7 kilometara.

Saobraćajnica koja će spajati autoputeve ka Šidu i Subotici će imati tunel kroz Frušku goru od 3,5 kilometara, najduži tunel u Srbiji, kao i most preko Dunava od 1,8 kilometara.

Fruškogorski koridor povezaće Novi Sad, Irig i Rumu, a izmestiće prolazak teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

Ugovor su u Predsedništvu Srbije, u prisustvi predsednika Aleksandra Vučića, potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i direktor kompanija CRBC Džang Sjaojuen.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučuć kazao je da će Fruškogorski koridor biti otvoren za saobraćaj do 15. marta 2024. godine.

„To su rekordni rokovi sa ovako tešku deonicu, mostom i dugim tunelima“, kazao je on.

On je istakao da će ova saobraćajnica Novosađenima, ali i građanima iz svih delova Bačke i Srema skratiti put ka zapadu Srbije i susednim zemljama u tom pravcu.

Direktor kompanije CRBC Džang Sjaojuen je kazao je da je tim radio više od godinu i po na pripremi projekta.

Istakao je da će se CRBC truditi sda na vreme i kvaltetno završi ovaj projekat i da pomognu planu razvoja Srbije do 2025. godine.

Podestio je i da je to prva kineska kompanija koja je došla na tržište Srbije.

„Voljni smo da još više radimo sa srpskim kompanijama“, kazao je on i izrazio nadu da će još više kineskih kompanija doći da radi u Srbiji.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je ovaj ugovor još jedan doprinos podizanju saradnje dve države, uprkos korona krizi.

„CRBC je prva kineska kompanija koja se bavi infrastrukturom u Srbiji i oni uspešno završili nekoliko projekata i uverena sam da će ispuniti obaveze u ugovoru i ovaj put“, rekla je ona.

Istakla je i da će kineska ambasada pomagati i dalje svim kompanijama iz Kine u daljoj saradnji sa srpskim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari