Potpisan ugovor o prodaji PKB Korporacije Al Dahri 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Akvizicija je rezultat odluke Republike Srbije da privatizuje PKB Korporaciju i objavljivanja javnog tendera u avgustu 2018. godine, navodi se u saopštenju.

Poslovanje koje Al Dahra preuzima od PKB Korporacije obuhvata nekoliko različitih delatnosti u oblasti poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

Al Dahra će obrađivati više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na osam farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda na kojima kompanija planira uzgoj različitih useva uključujući šećernu repu, suncokret, pšenicu, kukuruz, ječam, krmnu smešu i nekoliko vrsta povrća.

Al Dahra će preuzeti i upravljanje mlekarskom i stočarskom proizvodnjom koje snabdevaju industriju mleka i mesa u Srbiji.

PKB trenutno proizvodi oko 55 miliona litara sirovog mleka godišnje, sa stadom od oko 17.000 goveda mlečnih i mesnih rasa. Mlekara raspolaže sa 7 objekata za proizvodnju, uključujući štale i muzne kapacitete.

Al Dahra je u sklopu transakcije preuzela obavezu da u naredne tri godine investira 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB Korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka.

Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB Korporacije i njenih kapaciteta u cilju ostvarivanja većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka.

Potpredsednik i suosnivač kompanije Al Dahra Kadim Al Darei izjavio je povodom potpisivanja kupoprodajnog ugovora o preuzimanju PKB Korporacije da uključivanje PKB u postojeći portfolio kompanije osnažuje poziciju kompanije Al Dahra u Srbiji i njeno regionalno prisustvo u Evropi.

Smatramo da će privatizacija PKB i investicije Al Dahre u unapeđenje postojećih kapaciteta i infrastrukture značajno doprineti komercijalizaciji i internacionalizaciji srpske poljoprivrede, a da će korist od toga imati srpski farmeri, trgovci i čitav poljoprivredni sektor u Srbiji. Radujemo se daljem jačanju naših veza sa Srbijom i srpskim narodom kroz realizaciju novih investicija, naveo je Ala Darei u saopštenju.

Al Dahra će sa nadležnim institucijama Republike Srbije zajedno raditi na finalizaciji transakcije i prenosa imovine u narednom periodu kako bi tranzicija bila izvršena prema planu u interesu svih uključenih strana.

Al Dahra je, međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis, koja u svom fondu ima čak 400.000 jutara (160.000 hektara) poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta.

U svom sastavu ima različite kompanije koje posluju u prerađivačkoj, mlekarskoj i mlinskoj industriji, kao i razvijene globalne trgovinske kapacitete.

Uključivanjem PKB u postojeći portfolio Al Dahra dobija odličnu priliku da ojača svoju poziciju u Evropi i obezbedi dalji razvoj poslovanja kompanije u mlekarskom segmentu, navodi se u saopštenju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.