Predsedniku sindikata "Zastava oružje" preti otkaz 1Foto: Zastava oružje

Predsedniku Sindikalne organizacije „Zastava oružje“ Draganu Iliću danas je uručeno rešenje pred otkaz ugovora o radu bez ponovnog upozorenja, ukoliko u narednih šest meseci učini povredu radne obaveze u skladu sa aktima poslodavca.

Sindikalna organizacija kragujevačke fabrike oružja osuđuje ovakav pritisak na radničku organizaciju sindikata i ocenjuje da je ovakva kampanja progona do sada nezabeležena u Srbiji.

To je još jedan napad na sindikat i pokušaj disciplinovanja predsednika Sindikata koji je i zastupnik društvenog kapitala u Skupštini preduzeća u cilju suzbijanja mogućih nezadovoljstava radnika zbog niskih zarada, teških i neodgovarajućih uslova rada, nedostatka zaštitne opreme i opšteg stanja u kome se preduzeće nalazi, navodi se u saopštenju.

Ilić je predvodio višednevne radničke štrajkove i proteste tokom aprila i maja kojima su radnici tražili bolje uslove rada, veće plate, izuzimanje fabrike „Zastava oružje“ iz postupka privatizacije Odbrambene industrije Srbije, kao i prekid umanjenja zarada zaposlenima u tom sekoru po osnovu uredbe o umanjenju plata i penzija.

On je, kao predsednik Sindikata, nakon protesta zbog nepoštovanja radne discipline u toku štrajka već kažnjen tromesečnim umanjenjem zarade od 20 odsto.

Istovremeno je protiv njega podneto i više krivičnih prijava zbog lažnih navoda i svedočenja o navodnom napadu na predsednika Nadzornog obora pukovnika Ivicu Marjanovića, a krivična prijava je podneta i zbog navodnog napada na rukovodioca fabričkog obezbeđenja.

Kako bi se upotpunio dosije odmazde podneta je i krivična prijava zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti fabrike, saopštila je Sindikalna organizacija oružara.

Po navodima sindikata, Ilić je privođen i hapšen, i sa lisicama na rukama sproveden u službu Hitne pomoći, da bi nakon toga bio priveden i zadržan celu noć u službenim prostorijama MUP.

Navodi se da se Iliću se prisluškuje telefon, dok se pripadnici Bezbedonosno-informativne agencije (BIA) raspituju o njegovom kretanju i imovnom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari