Preti naprednjačka zaplena i čistka u firmama 1Foto: EPA KOČA SULEJMANOVIĆ

Nakon što je Skupština Kragujevca u petak usvojila inicijativu o formiranju jednog umesto šest lokalnih javno-komunalnih preduzeća, protivljenje poslovodstva i zaposlenih u Urbanizmu, ali i stručne javnosti, postalo je još izrazitije.

Prema odluci Skupštine JKP Čistoći uskoro će biti pripojeni Zelenilo, Gradske tržnice, Gradska groblja, Parking servis i JP Urbanizam,

Razlozi za formiranje jednog umesto šest javnih preduzeća su, kako je rečeno na Gradskom veću i na sednici Skupštine, racionalizacija javne potrošnje, konsolidacija tog sektora, te povećanje njegove ekonomičnosti i efikasnosti.

– Više nećemo imati šest nadzornih odbora nego jedan, nećemo imati ni šest direktora već jednog, imaćemo jednu knjigovodstvenu i jednu službu javnih nabavki – rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, napominjući da će odluka o formiranju jednog JKP biti realizovana za mesec dana. Istakao je, pritom, da će novo preduzeće imati promet od dve milijarde dinara godišnje, a kad mu se, kako se očekuje, pripoje i Gradska agencija za saobraćaj i Vodovod, onda će promet da dostigne pet milijardi dinara, što je „finansijska snaga koju ima grad Kragujevac sa svojim budžetom“.

Opozicioni odbornici su, međutim, utvrdili da spajanje pet komunalnih i jednog javnog preduzeća u jednu celinu „predstavlja najgoru odluku u javnom sektoru Kragujevca u poslednjih nekoliko decenija“. Imovina građana Kragujevca postaće, smatraju u Udruženju građana „Šumadijska regija“, vlasništvo političko-tajkunskog lobija, zahvaljujući dilu tajkuna sa SNS. Otuda, poručuju regionalisti, sindikati i zaposleni u tim preduzećima treba i krivično da gone članove nadzornih odbora ukoliko pristanu da realizuju „ovu sumanutu odluku“.

– Ta preduzeća u jednu celinu ulaze sa svojim specifičnostima, počev od raznolikosti usluga, preko potpuno različitih imovinsko-materijalnih statusa, kreditnih zaduženja, nenaplaćenih potraživanja. Doći će do gašenja Urbanizma, nekada najbolje urbanističke kuće u Srbiji, jer nije jasno šta će u komunalnom preduzeću raditi arhitekte, urbanisti i prostorni planeri. Očigledno je da se objedinjavanjem priprema i drastično otpuštanje zaposlenih, kako bi ogromna i atraktivna imovina preduzeća, bez radnika, postala lak plen tajkuna u procesu privatizacije. Decenijama sticana imovina građana Kragujevca, postaće vlasništvo političko- tajkunskog lobija, zahvaljujući velikom dilu tajkuna sa Srpskom naprednom strankom. Druga faza tog ‘big dila’ treba da omogući tajkunima da ubuduće diktiraju cene komunalnih usluga koje će građani biti primorani da plaćaju – rekao je tim povodom šef odborničkog kluba „Šumadijske regije“ Bojan Stojadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari