Priprema za privatizaciju Zastava oružja? 1Foto-ilustracija Zastava oružje AD Foto: FoNet/ MOD (Arhiva)

Generalni direktor Zastave oružja Mladen Petković zatražio je, saznaje naš list, saglasnost Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja da čak 815 od ukupno oko 2.600 zaposlenih u toj fabrici u narednom periodu bude upućeno na prinudni odmor duži od 40 dana.

Istovetan zahtev upućen je i Samostalnom sindikatu metalaca Srbije, koji o njemu (zahtevu) treba da se izjasni do 2. septembra, ali stav te sindikalne asocijacije nije obavezujući. Zahtev za slanje 815 oružara na dvomesečni prinudni odmor, direktor Zastave oružja je resornom ministarstvu i nadležnom republičkom reprezentativnom sindikatu uputio bez konsultacija sa fabričkom sindikalnom organizacijom, što je slučaj bez presedana, barem kad su u pitanju kragujevački oružari, koji su o Petkovićevom zahtevu obavešteni iz beogradske centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ukoliko početkom narednog meseca nadležno ministarstvo odobri zahtev menadžmenta Zastave oružja, a nema nikakve dileme da hoće, onda će na novi dvomesečni prinudni odmor (prethodni je, zbog epidemije kovida 19 bio u martu i aprilu), prema predlogu direktora Petkovića, tokom predstojeće jeseni da bude upućeno 542 radnika starijih od 60 godina, 223 zaposlena sa invaliditetom, te 50 oružara koji imaju neku od hroničnih bolesti.

Na dvomesečno plaćeno odsustvo biće poslati oružari iz ovih kategorija zaposlenih u Zastavi oružju, zbog kako se zvanično obrazlaže, opasnosti od širenja epidemije kovida 19, koja, inače i uzgred, uveliko jenjava i u Kragujevcu i Šumadiji. Stidljivo se, doduše, u zahtevu poslovodstva prosleđenom Ministarstvu rada i zapošljavanja pominje i smanjenje obima posla u fabrici.

Pouzdani i dobro obavešteni izvori našeg lista u Zastavi oružju tvrde, međutim, da je isključivi razlog za slanje armije od blizu 1.000 radnika na dvomesečni prinudni odmor besposlica i besparica u kragujevačkoj fabrici.

Ističu, pritom, da generalni direktor Mladen Petković danima unazad u medijima širi priču kako Za stava oružje ima ugovore za ovu godinu vredne 93 miliona dolara, da fabrika razvija nove proizvode, među kojima i famoznu modularnu pušku (sa izmenjivom cevi i dva kalibra: 7,62 i 6,5 – prim. Z.R.), za koju deo stručne javnosti osnovano, reklo bi se, smatra da je nepotrebna.

Nevolja sa direktorovom pričom o ugovorima od 93 miliona dolara je u tome što se 63 miliona dolara od ukupne sume odnosi na petogodišnji ugovor sa američkom firmom Zastava arms USA, od kojih je našoj fabrici tokom ove 2020. na raspolaganju deset miliona dolara.

To znači da Zastava oružje ove godine od izvoza oružja može da prihoduje nekih 43 miliona dolara, što je, čak i ako se svi ugovoreni poslovi realizuju do kraja 2020., više nego nedovoljno za jednogodišnje funkcionisanje fabrike.

Za njeno funkcionisanje tokom jedne godine neophodno je minimum 60 miliona dolara, i to sa nekoliko stotina manjim brojem radnika nego što ih je trenutno zaposleno, tvrde naši sagovornici, naglašavajući da poslovanje Zastave oružja i dalje teško opterećuju pre svega poreski, ali i dugovi prema dobavljačima i drugim poveriocima, kao i gubici fabike koji (dugovi i gubici zajedno) , zbog kamata, rastu iz meseca u mesec, te su, prema nešto slobodnijom proceni, narasli na 17 do 20 milijardi dinara.

O teškoj finansijsko-poslovnoj situaciji u Zastavi oružju svedoči i saznanje našeg lista da ta fabr ika priprema ponudu za prodaju tehnologije za svoja dva proizvoda, a da je jedan od njih mitraljez M 84, verovatno najbolje oružje te vrste na svetu.

Predlog konverzije poreskog duga Zastave oružja, navode naši sagovornici, stigao je do Vlade Srbije, i kragujevačka fabrika bi dužničkog ropstva, u kojem je godinama unazad, trebalo uskoro da se oslobodi.

Istovremeno, u fabrici traje procena društvenog kapitala koji, prema nezvaničnim procenama, teži nešto više od milijardu dinara, i koji takođe treba da bude konvertovan u državni kapital.

Naši izvori smatraju da će konverzijom fabričkog duga i društvenog kapitala (koji je u fabrici postojao na dan 31. decembra 2019) u državni kapital definitivno da budu stvoreni uslovi za dokapitalizaciju, odnosno privatizaciju Zastave oružja (slični postupci očekuju se i u Slobodi i Tehničko remontnom zavodu u Čačku, Zastavi TERVO i Zastava Kovačnici u Kragujevcu, verovatno valjevskom Krušiku i drugim domaćim vojnim fabrikama).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari