Problem gurnut pod tepih 1Foto: SS Zastava oružje

Predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić kojem je 9. aprila uručen otkaz, osam dana docnije je vraćen na posao.

Odluku o stavljanju van snage prošlonedeljnog rešenja o otkazu Iliću parafirao je generalni direktor Zastavine fabrike oružja Mladen Petković. Isti onaj koji je, pre 20 i kusur dana, potpisao i rešenje o otkazu lideru oružarskog sindikata.

Verovatno se to ne bi ni dogodilo da nije krenuo veliki pritisak kako domaće, tako i međunarodne javnosti koja je, ne samo od direktora Petkovića, već i od premijerke Ane Brnabić, te resornih ministara Aleksandra Vulina i Zorana Đorđevića zahtevala da Dragan Ilić na posao bude vraćen odmah.

Uoči prvomajskih praznika situacija u Zastavi oružju je bila relativno normalna i mirna. Da li se radi o zatišju pred novu buru, videće se. Ono što je znano, jeste da je konflikt menadžmena i sindikata i većine zaposlenih tek gurnut „pod tepih“.

Prethodno je za pomenut vraćanje na posao Dragana Ilića izgleda bila presudna međunarodna javnost, odnosno Svetska i Evropska unija industrijskih sindikata koje su menadžment Zastave oružja, te premijerku Brnabić i nadležne u Vladi upozorile da je Srbija potpisnik svih baznih konvencija Međunarodne organizacije rada, koje su otkazom o radu sindikalnom vođi kragujevačkih oružara grubo prekršene.

Pomenute unije su od poslovodstva Zastave oružja tražile i da sindikalni poverenici u toj fabrici koji su nedavno raspoređeni na neodgovarajuća radna mesta, odmah budu vraćeni na svoje ranije pozicije, te da im se omogući nesmetani nastavak sindikalnog delovanja, jer bi u suprotnom kragujevačka fabrika, čiji je većinski vlasnik država Srbija, opet grubo kršila međunarodne konvencije kojima se, pored ostalog, radnicima garantuje pravo na sindikalno organizovanje i kolektivno pregovaranje.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je takođe imao veoma čvrst stav i najavio je da će, ukoliko Ilić ne bude vraćen na posao i sindikalnu funkciju, u Kragujevcu organizovati veliki protest solidarnosti i to za Praznik rada, a ako bude potrebno i generalni štrajk upozorenja.

Na taj protest su trebali da dođu radnici i sindikalci iz cele Srbije. Protest je, posle povlačenja otkaza Iliću, otkazan, mada bolji poznavaoci sveta rada smatraju da je taj skup morao da bude održan, kako bi se sprečile slične ujdurme poslodavaca u budućnosti i da sindikat demonstrira svoju snagu, koju realno ima, ali je iz oportunističkih razloga ne koristi.

– Pokazalo se, s jedne strane, da solidarnošću mogu da se savladaju mnoge prepreke. S druge, pokazalo se i to da su stvarni nosioci moći tzv. obični građani, a u svetu rada radnici, samo što najčešće nisu svesni svoje snage. Kad toga postanu svesni, kao što je to bio slučaj sa otkazom o radu predsedniku sindikata u Zastavi oružju, onda niko i ništa ne može da ih zaustavi, kad je ostvarivanje njihovih prava u pitanju, smatra predsednik Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu Jugoslav Ristić, napominjući da je ovim povlačenjem odluke srušen i mit o nepobedivosti aktuelne vlasti u Srbiji, koja je dovela Mladena Petkovića na direktorsku funkciju u kragujevačkoj fabrici oružja.

Međutim, povratkom Ilića na posao konflikt između fabričkog Nadzornog odbora i menadžmenta i sindikata nikako nije rešen. Naprotiv, tek je primiren, te je ponovna eskalacija tog otvorenog sukoba pitanje vremena. U fabričkom sindikatu smatraju da bi Vlada Srbije napokon morala da reaguje i da na osnovu prošlomesečnog zahteva predstavnika zaposlenih razreši Nadzorni odbor, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem.

Konflikt u Zastavi oružju neće moći da bude prevaziđen ni ukoliko ne bude sankcija za odgovorne za počinjeno bezakonje prilikom otpuštanja oružarskog sindikalnog vođe i štete koja je tim postupkom u domaćoj i međunarodnoj javnosti pričinjena kragujevačkoj fabrici, najstarijem industrijskom preduzeću u Srbiji i na Balkanu. Istovremeno, nadležni u Vladi Srbije već mesec i po dana ignorišu zahtev sindikata da, zbog prekoračenja ovlašćenja, razreši fabrički Nadzorni odbor, koji je lidera sindikalne organizacije u Zastavi oružju Dragana Ilića, pored svega ostalog, optuživao i da „finansira Demokratsku stranku i list Danas“.

Ni minorni razlog za otkaz nije zakonit

U pravnom timu Dragana Ilića tvrde da je otkaz o radu koji mu je bio uručen početkom prošle nedelje nezakonit. Ilić je otpušten zbog toga što se 5. aprila, žureći sa predsednikom SSSS LJubisavom Orbovićem na sastanak sa direktorom Mladenom Petkovićem, nije čekirao na fabričkoj kapiji. Isti „prekršaj“, ili prekršaj, Ilić je napravio u maju prošle godine. U Zakonu o radu stoji, međutim da radnik može u tom slučaju da bude sankcionisan tek ukoliko isti prekršaj ponovi u roku od šest meseci.

Pravnici upozoravaju i da se u rešenju o otkazu koje oružarskom sindikalnom vođi uručeno 9. aprila, ne navodi ni kojim aktom je obaveza „čekiranja“ utvrđena. „Pozivanje na proceduru bez bližeg označenja naziva akta, broja i datuma je bespredmetno“, prenose „Kragujevačke novine“ stav Ilićevih advokata. Otkazom Iliću prekršen je, ističu pravnici, i Kolektivni ugovor preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari