Prodaja polovnih automobila gotovo stala 1Foto: EPA/ WU HONG

Čak dve trećine kupaca je zbog vanredne situacije u Srbiji odložilo planiranu kupovinu automobila, dok je čak 81 odsto trgovaca navelo da nije prodalo nijedan automobil od uvođenja vanrednog stanja, pokazalo je istraživanje sajta Polovni automobili.

Kada se radi o očekivanjima za ovu sezonu, gotovo polovina je rekla da očekuje da će ovu godinu, u odnosu na prošlu, završiti sa padom prodaje većim od 50 odsto.

Među onima koji su odložili kupovinu, skoro polovina je rekla da su to učinili jer čekaju da vide razvoj situacije, dok 19 odsto očekuje pad cena. Podjednak broj onih je koji su kupovinu odložili zbog nemogućnosti da se overi ugovor i izvrši prenos vlasništva i zbog smanjenja zarada, dok je mogućnost zaraze kao razlog odlaganja navelo njih 8,1 odsto.

Analiza sajta polovniautomobili.com obuhvatila je 117.000 oglasa, koliko ih je ukupno bilo na sajtu u periodu od 16. marta, kad je uvedeno vanredno stanje, pa do 16. aprila. Cenu je u tom periodu u proseku za sedam odsto spustilo tek 14 odsto trgovaca, što je slično periodu pre toga. Vanredno stanje tako, kako ističu na ovom sajtu, nije značajno uticalo na one koji prodaju automobil da koriguju, odnosno da spuste ili povećaju cene svojih polovnih automobila.

Među onima koji se bave trgovinom automobila, gotovo svi su naveli da se zbog novonastale situacije već oseća negativan uticaj na tržište. Prodaja automobila je drastično smanjena ili je čak uopšte nema, a kao glavni razlog pada poslovanja, njih 91,4 odsto navodi veoma smanjeno interesovanje kupaca za kupovinu automobila.

Kada je reč o onome šta će se dešavati na tržištu nakon vanrednog stanja, kako navode na sajtu, slična su očekivanja i predviđanja prodavaca i kupaca. Najveći je broj onih koji očekuju da će nakon ukidanja vanrednog stanja tražnja za kupovinom automobila biti veoma smanjena, kao i da će se tražiti jeftiniji automobili.

„Prodavci automobila smatraju i da bi država mogla da pomogne određenim merama. Za početak, da se ubrza i pojednostavi procedura za registraciju vozila, odnosno da se dozvoli da jednom nedeljno rade notari i ostale službe. Takođe, predlaže se i da država smanji trenutne dažbine koje se plaćaju prilikom uvoza automobila, kao i odloženo plaćanje PDV-a prilikom uvoza. Jedan od predloga je i da godinu dana bude besplatan AMSS pregled vozila za firme uvoznike“, ističu na sajtu Polovni automobili. Jedan od predloga je i da država, u saradnji sa bankama, građanima obezbedi povoljnije kredite sa družim rokom otplate za kupovinu automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari