Prostran: Pala kiša, zlata vredna za prolećne i jesenje useve 1Milan Prostran Foto: Medija centar

Kiša je u Srbiji pala u poslednji čas za prolećne i jesenje useve, a posebno za pšenicu i može se očekivati prosečan rod te kulture od oko dva miliona tona, rekao je danas stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

„Ova kiša je zlata vredna, došla je u poslednji čas i pomoćiće da se svi usevi, koji se ne zalivaju vrate u život, jer tlo već godinama nema dubinske vlage koja je iscrpljena višegodišnjim sušama“, rekao je Prostran.

Ocenio je da će kiša pre svega pomoći da se popravi prinos pšenice, a posebno oko Kikinde jer je pretilo da rod zbog suše bude najmanji u poslednjih desetak godina.

Prostran je rekao da „poljoprivredu na žalost prati šteta od grada jer je fabrika na otvorenom“ pa poljoprivrednici moraju da osiguravaju useve, iako po njegovoj oceni osiguravajuće kuće ne nude uvek kvalitetne uslove, ali da treba imati u vidu i da su u današnjim uslovima neophodne protivgradne mreže.

Istakao je da se Srbija brani od grada protivgradnim raketama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i da te odbrane treba dogovorom sa tamošnjim vlastima što kvalitetnije sprovoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari