Protest protiv poskupljenja goriva (VIDEO, FOTO) 1Foto: Bojan Cvejić

Vozači u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pančevu, Šapcu, Smederevu, Novom Pazaru i još nekoliko gradova zaustavili su oko 17h vozila u znak protesta zbog visokih cena goriva.

Tačno u 17 časova desetak automobila se zaustavilo u saobraćajnoj traci bližoj fontani i na taj način su momentalno blokirali saobraćaj ka Makenzijevoj ulici.

Vrlo brzo im se pridružilo još par automobila i vozača motocikala. Desetak minuta kasnije još nekoliko automobila se zaustavilo na Slaviji u traci bližoj Mekdonalds restoranu. Na taj način vozači nezadovoljni cenom benzina su uspeli da u potpunosti obustave kretanje vozila na Trgu Slavija ka Bulevaru oslobođenja (u oba pravca) i „odsekli“ za saobraćaj Nemanjinu i Beogradsku ulicu. Vozači su protestovali mirno uz povremene zvuke sirena. Jedan od vozača je reporteru Danasa rekao da je saobraćaj zaustavljen i na mostu Gazela. Nije bilo nikakvih sukoba između putnika u prevozu koji su morali da napuste vozila i vozača u protestu ali je ipak nekoliko njih glasno protestovalo što put moraju da nastave peške. Policije na Slaviji nije bilo sem nekoliko saobraćajaca.

Beogradski mediji su preneli da je saobraćaj duže od sat bio blokiran u više ulica u gradu, kao i na mostovima. TV N1 je objavila da je bio zaustavljen i na delu autoputa u smeru ka Nišu, a da u suprotnom smeru gotovo da i nema automobila. Ulica Milentija Popovića je bila u blokadi u oba smera kao i Pančevačkimost. Gužve su se stvorile i u prigradskim opštinama.A protest je održan i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pančevu, Šapcu, Novom Pazaru, Čačku i još nekoliko gradova.

Inače, ovih dana je na društvenim mrežama najavljeno da će se blokade saobraćajnica pored Beograda održati i u mnogim drugim gradovima širom Srbije, a objavljen je i spisak zbornih mesta za okupljanje vozača u protestu. Proteste su podržale neke opozicione partije, među njima i Dveri, čiji je poslanik sa skupštinske govornice pozvao članstvo da se priključi “pobuni”

Iako je gorivo poskupelo u čitavom regionu, u Srbiji postoje jaki razlozi da se zbog toga protestuje, jer su, primera radi naše cene dizela niže samo od onih u Albaniji.

 

Kolone zaustavljenih vozila bile su i na Pančevačkom mostu. Na poziv upućen preko društvenih mreža, vozači su pozvani da se u 17 časova zaustave na sat vremena gde god da su, „a najbolje u centru grada“.

Prema pisanju Blica, gužve su se osim u širem centru Beograda, stvorile i u prigradskim opštinama.

Dok je trajao protest vozača, veb sajtovi „saobracaj beograd“, „beograd uživo.rs“ i „kbc.net“ na kome u Beogradu inače vozači mogu da se informišu i pogledaju uživo kamere sa beogradskih ulica – nisu radile.

Zanimljivo je da su kamere ponovo proradile na ovim sajtovima kada je završen protest vozača.

Kada je o Srbiji reč, nakon poziva na protest protiv diktature, posle predsedničkih izbora, ovo je drugi put da se preko Fejsbuka građani pozivaju da iskažu nezadovoljstvo.

U 17 časova, kakav je bio i dogovor na društvenim mrežama, počela je i u Smederevu protestna blokada zbog cena goriva u Srbiji, prenosi Podunavlje.info.

Blokirana je Karađorđeva ulica, centralna gradska saobraćajnica, u delu između Tržnog centra „Danubius“ i Centra za kulturu.

Za tako nešto je bilo dovoljno dvadesetak vozila, koliko je i krenulo od Smederevske tvrđave, gde je bilo mesto okupljanja.

Uskoro se broj zaustavljenih automobila umnožio, što onima koji su se pridružili protestu, što onima koji nisu mogli da izađu sa na ovom mestu i inače uvek prepunih parkinga.

Blokada je napravljena i na raskrsnici kod Lipske rampe, ukrštanju takođe frekventnih saobraćajnica, koja povezuje grad sa Železarom, Kovinom, Požarevcem… Ovde se vozačima putničkih vozila priključilo i nekoliko traktorista i kamiondžija.

Dogovor je bio da se propuštaju samo vozila hitnih službi, ne i autobusi, koji se uglavnom okreću pre nego što stignu do blokada. Policija je bila prisutna sa nekoliko automobila, mirno posmatrajući događanja.

Blokade je trajala jedan sat, do 18 časova, a o daljim koracima će se učesnici dogovarati, kao i do sada, na društvenim mrežama.

Protest je održan i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pančevu, Šapcu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i još nekoliko gradova.

Nakon protesta oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović:

„Danas smo nažalost imali priliku da vidimo kako jedan broj veoma neodgovornih ljudi pokušava da u potpunosti parališe i zaustavi saobraćaj u pojedinim gradovima naše zemlje. Imali smo priliku da vidimo da samo dva ili tri vozila blokiraju i po čitave kolone i ugrožavaju prava drugih građana“, iyjavio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari