Radnici Fijat plastika najavili protest za subotu 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Izvršni direktor Stelantisa za jugoistočnu Evropu Frančesko Čanča ponovo je, kako saznajemo, u dvodnevnoj poseti Kragujevcu, kako se veruje, zbog sve većeg nezadovoljstva radnika kragujevačke automobilske industrije koji su najavili javni protest za kraj sedmice, kao i slabog odziva za poziv za rad u Stelantisovoj fabrici u Slovačkoj.

Očekuje se i da će Čanča imati razgovore u Vladi Srbije o budućnosti fabrike u Srbiji.

Kako nezvanično saznajemo, Fijat je odlučio da poboljša ponudu srpskim radnicima koji pristanu da godinu dana rade u Slovačkoj, tako što će podići platu sa 850 evra mesečno na 1.150 evra, ali i dalje uz obavezu radnika da sami snose svoje troškove stanovanja i ishrane.

Radnici mogu da računaju i na bonus od 3.300 evra, koji bi im, kao i grupi od desetak kolega koji su već u Trnavi, bio isplaćen na polasku i pri povratku iz Slovačke.

Samostalni sindikat fabrike Fijat Krajsler plastik zvanično je najavio najavio je da će u subotu, 24. aprila organizovati protest ispred zgrade kragujevačke gradske uprave.

U Štrajkačkom odboru FC plastika ističu da protest u subotu organizuju i zbog toga što već nedeljama ne mogu da uspostave komunikaciju sa menadžmentom Fijata koji se oglušuje o zahteve radnika da im se regres, a time i plate vrate na prošlogodišnji nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari