Radnici i dalje čekaju isplatu socijalnog programa 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Bivšim zaposlenima u kompanijama ICG i Generaleksport pre godinu dana isplaćen je deo novca za socijalni program od 26,92 odsto, ali im država, kako kažu, i dalje duguje preostalih 73 odsto.

Da bi to moglo da se desi neophodno je da se svi sudski postupci koji traju godinama završe, a u kojima uglavnom banke u stečaju potražuju od ovih kompanija novac na osnovu garancija koje su izdavale Geneksu za obezbeđenje poslova.

„Prošlo je pet godina od otvaranja stečaja. Vidimo da se za to vreme redovno isplaćuju visoke naknade advokatima i upravnicima. Poverenje u stečajni sud i stečajnog upravnika koji bi trebao da nam isplati dugo očekivani socijalni program je nestalo sa rasipničkim trošenjem sredstava kompanije. Potraživanja banaka na ime navodnih garancija izdatih Geneksu za obezbeđenje poslova od pre 30 godina iskoristili su da blokiraju isplatu socijalnog programa zaposlenima do okončanja sudskog procesa“, ističe Branko Radičević, jedan od 5.000 bivših zaposlenih u ove dve kompanije.

Ovaj spor, kako kaže, može potrajati godinama a dobar deo radnika kojima država i dalje duguje na osnovu socijalnog programa 200 evra po godini staža je već bolesno, neki su i umrli.

Radnicima ICG i Geneksa trebalo je da bude isplaćeno 200 evra po godini staža još 2009. kada su se prodajom imovine Bloka 20 i hotela Grand i Konaci na Kopaoniku stvorili uslovi za to. Trebalo je 10 godina da prođe da bi se radnicima isplatio samo deo od više od 20 milijardi dinara koliko je tada bilo na namenskom računu. Maja i juna 2019. na račune manje od 3.000 njih, koji su prijavili potraživanja i kojima su ista prihvaćena uplaćena je tek trećina novca. Šta će biti sa ostatkom duga još se ne zna jer sudski postupci i dalje traju.

Radnici su godinama upozoravali na to da im dug nije isplaćen, ali pitali i predstavnike vlasti šta se dešava sa novcem od kamate koja se gomilala godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari