Razvoj bez alternative 1

Grad privrednih potencijala, tradicije u industrijskoj proizvodnji i mogućnosti za razvoj, Šabac se budućim investitorima predstavlja kao pouzdan partner koji nudi značajne komplekse komunalno opremljenog zemljišta, efikasan i brz postupak dobijanja dozvola za gradnju, kao i druge pogodnosti.

I ovo nije tek paušalna ocena opštinske uprave, već činjenica koju prepoznaju kako investitori, tako i donator, pa i svetski ekonomski stručnjaci.

Slobodna zona Šabac prošlogodišnji je dobitnik dva priznanja prestižnog magazina Financial Times, koji svake godine vrši selekciju najboljih slobodnih zona na svetu. Tako je šabačka Slobodna zona, u kojoj je povećan broj korisnika, ali i broj zaposlenih, dobila priznanja za nove investicije i obuku radne snage. U obrazloženju se navodi da su prepoznate obuke koje Šabac sprovodi kao pomoć poslodavcima pri zapošljavanju, kao i razvoj Regionalnog razvojnog trening centra, koji će svim sadašnjim i budućim poslodavcima omogućiti da na veoma lak način pronađu kvalifikovanu radnu snagu.

No, Financial Times nije jedini koji je prepoznao razvojne potencijale ove mačvanske opštine. I Evropska unija, koja godinama pruža podršku lokalnom razvoju u Srbiji, u 2018. godini je dodelila pet miliona evra preko projekta EU Pro za razvoj 34 opštine u Srbiji, od čega je gotovo milion evra bio iznos finansijskih sredstava koji je opredeljen za Šabac, dok su preostala četiri miliona dodeljena za još 33 opštine. Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, pojasnio je nakon potpisivanja Odluke o finansiranju projekata, da će ovo doprineti poboljšanju poslovnog okruženja.

– Novac će biti iskorišćen za finansiranje kapitalnih projekata, pre svega opremanje industrijske zone, odnosno za aktiviranje novog zemljišta za investiture, što će omogućiti unapređenje ukupnog poslovnog okruženja, privlačenje investicija, a time i bolji život stanovništva, rekao je Zelenović.

A zašto je baš Šabac pravi izbor za investiranje u Srbiji, govori nekoliko činjenica. Dobra lokacija čini ovu opštinu pravim izborom. Šabac se nalazi na raskrsnici najbitnijih putnih pravaca (drumskih, železničkih i vodnih), koji ga povezuju sa ostatkom Evrope. Zahvaljujući ovakvom položaju, Šabac je oduvek bio ekonomski i kulturni centar Mačve i Podrinja.

Pristup tržištu od preko milion potrošača, drugi je razlog za pokretanje biznisa u industrijskoj zoni Šabac. Zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini, omogućen je slobodan pristup sa bescarinskim izvozom tržištima širom sveta. Poslovanje u Slobodnoj zoni, korisnicima obezbeđuje fiskalne i finansijske pogodnosti: oslobođenje od plaćanja PDV na nabavku energenata i unos dobara i slobodan protok kapitala, profita i dividendi.

Opremljeno industrijsko zemljište severozapadne radna zone, predstavlja najveći kompleks industrijskog zemljišta, u kom investitor bira veličinu i položaj parcele, u skladu sa sopstvenim potrebama. Obaveza grada je da zemljište u potpunosti komunalno opremi: fekalnom i atmosferskom kanalizacijom, gradskim vodovodom, distributivnom gasnom mrežom, strujom visokog napona i asfaltiranom saobraćajnicom.

I poljoprivreda je jedan od šabačkih aduta. Grad Šabac usvojio je Odluku o podsticajnim merama na ulaganje u poljoprivredno prehrambenu industriju na teritoriji grada, čime se investitorima, koji kupe zemljište radi izgradnje proizvodnih objekata u ovoj delatnosti, omogućavaju dodatne pogodnosti.

Pored toga, Šabac je prvi u Srbiji zadovoljio međunarodne ISO standarde za upravljanje kvalitetom, što podrazumeva efikasnu administraciju i zadovoljne klijente. Odeljenje za lokalni i ekonomski razvoj pruža usluge postojećim i potencijalnim investitorima u svim fazama realizacije investicionog projekta. Lokalna samouprava smatra da potencijala za dalji razvoj ima još, te je za 2019. godinu opredeljeno gotovo 30 odsto gradskog budžeta za kapitalne investicije, među kojima su najznačajnije uređenje centralnih gradskih ulica i industrijske zone.

– U 2019. godini ćemo najveći deo novca potrošiti na investicije. Očekuju nas veliki radovi, nastavićemo sa uređenjem grada, a očekuje nas i izlazak grada na reku. Naši građani zaslužuju da Šabac izgleda kao uređeni evropski gradovi, i to je moguće ostvariti. Vodimo računa i o izdvajanju za socijalnu zaštitu na najvišem mogućem nivou, šest odsto u budžetu izdvojeno je za ove namene. Ostaje sedam odsto za kulturu kao i prethodnih godina. Neki smatraju da je ovoliko izdvajanje za kulturu iz gradskog budžeta luksuz, a ja im kažem da je to, u ovom vremenu, naša nasušna potreba, rekao je nakon usvajanja budžeta gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Uz projekat koji finansira Evropska unija sa blizu milion evra, te druge velike razvojne projekte, pokazatelji privrednog rasta Šapca veoma su dobri.

Šampion lokalnog razvoja

Zahvaljujući odluci da građani biraju kako će utrošiti sredstva prikupljena od poreza na imovinu u svojoj mesnoj zajednici, grad Šabac je osvojio titulu Šampiona lokalnog razvoja u kategoriji servis građana, na konkursu koji su organizovali NALED i RTS. Pre tri godine, Skupština grada Šapca prvi put je ustanovila princip da se novac od poreza na imovinu naplaćen u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama utroši u svrhe koje je odredio savet svake mesne zajednice. Odlukom Skupštine iz 2017. detaljno je definisano pravo tih zajednica na povraćaj novca od poreza, a moć odlučivanja o načinu trošenja prebačena je neposredno u ruke građana. Pravo glasa ima svaki punoletni građanin koji se upisao u spisak.

Ovaj tekst deo je projekta Medija centra, koji sufinansira Grad Šabac. Stavovi izneti u tekstu nužno ne izražavaju stavove jedinice lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari