Šabić: Ugovor o koncesiji aerodroma nije poznat 1Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i Rodoljub Šabić izjavio je na panelu „Kako se nameštaju javne nabavke“ da javnost Srbije još nije upoznata sa Ugovorom o koncesiji za Aerodrom Beograd, iako je najavljeno da će on biti javan.

Ostalo je javno samo to da je država dala nekom nešto za neki iznos, rekao je Šabić na panel diskusiji o problemima u sistemu javnih nabavki, koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Šabić je naveo da je Transparentnost Srbija od resornog ministarstva tražila na uvid Studiju izvodljivosti za koncesiju za Aerodrom „Nikola Tesla“, ali je nije dobila.

On je potom naložio ministarstvu da taj dokument dostavi Transparentnosti, ali je dobio odgovor da ga nemaju, pošto su ga prosledili Vladi Srbije.

Šabić je objasnio da je Studija izvodljivosti dokument u kojem se samo izražava spremnost za javno-privatno partnerstvo i da nema razloga da bude tajan, što je potvrdio i Upravni sud.

Uprkos tome, podseća Šabić, nismo ga dobili, a potom projkat ulazi u fazu koncesije.

Nakon toga koncesionar saopštava da će izaći u susret ako Vlada Srbije odluči da ugovor koji su zaključili ne objavi i tako je najvažnija stvar iz ugovora, komercijalni uslovi, ostala tajna, zaključio je Šabić.

On je naveo i primer sporne javne nabavke novogodišnje jelke, koja je zaslugom novinara dovedena do kraja transparentnosti.

Posle mog naloga isterali smo to do kraja i dobili informacije o javnoj nabavci jelke, uključujući i od šefa države, koji je objasnio da su na tenderu učestvovala tri ponuđača, izjavio je Šabić.

Međutim, kada smo otvorili tenderski dokument tamo je bio samo jedan ponuđač, kazao je Šabić i upitao kako je moguće da se to dogodilo i ko je obmanuo predsednika države?

Predsednica poslovnog udruženja Ponuđači Srbije Jasmina Marković ukazala je da su naklasičniji primeri zloupotrebe javnih nabavki u Srbiji tenderi prilagođeni ponuđaču, štelovanje tehničkih uslova konkursa i manipulacija konkursnom dokumentacijom.

Ona je navela da je istraživanje koje su sproveli među ponuđačima zašto se ne prijavljuju na tendere za javne nabavke pokazalo da su razočarani tim sistemom, jer se tenderi „štimuju“.

Finansijski direktor Transparentnosti Srbija Danilo Pejović podsetio je da Srbija ima Zakon o javnim nabavkama od 2002, a da je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki osnovana 2008, ali ni danas ne radi deo svojih nadležnosti, a kapacitet Uprave za javne nabavke je još gori.

On je ocenio da će Srbiji trebati još dosta vremena da javne nabavke dovede do prihvatljive prakse, napominjući da su i u Evropskoj uniji isti problemi na tom polju.

Na panelu „Kako se nameštaju javne nabavke“ novinari CINS predstavili su prvu onlajn igru na temu nabavki – „Dobar, loš, korumpiran“, koja kroz ilustrativne primere prikazuje tok različitih javnih nabavki i na koji način se one nameštaju nauštrb budžeta i o trošku građana.

Igrači u ulozi gradskog menadžera u svakom od 13 koraka dobijaju novi zadatak inspirisan stvarnim događajima i primerima različitih milionskih nabavki, dok su likovi plod mašte, naveo je CINS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari