Šaranović ostaje u igri za preuzimanje Kraša 1Foto: EPA/ANTONIO BAT

Uprava kompanije Kraš juče je obavestila Zagrebačku berzu da nije zadovoljna cenom od 430 kuna po akciji koju je u postupku dostavljanja obavezne ponude za preuzimanje dostavila Mesna industrija „Braća Pivac“.

To ipak ne znači da je ponuda odbačena, ali je sugestija za ostale akcionare koji do 23. novembra treba da odluče hoće li svoje deonice prodati ili će sačekati bolje vreme. Značaj stava Uprave je i u činjenici da su se sva tri člana tog organa, kao pojedinačni vlasnici akcija, izjasnili da oni sami neće prihvatiti ponudu. Razumljivo, jer je na tržištu kapitala akcija Kraša dostigla u jednom trenutku i vrednost od 1.090 kuna.

Trgovanje ovim akcijama ne bi privuklo toliku pažnju u čitavom regionu, da se odmah nakon što su Braća Pivac premašili 30 odsto i došli u obavezu da dostave ponudu za preuzimanje, na Zagrebačkoj berzi pojavio novi kupac, koji je preko kastodi računa austrijske Rajfajzen banke za manje od mesec dana podigao cenu na preko 1.000 kuna.

Mediji su relativno brzo, i pre nego što je prema stečenim udelima bio u obavezi da objavi identitet, utvrdili da je „misteriozni“ kupac kiparska kompanija Kappa Star srpskog biznismena Nebojše Šaranovića. Kappa Star već poseduje iskustvo u toj proizvodnji jer se u njegovom sistemu osim Fabrike kartona, Papir servisa FHB i Ekostar paka, nalaze i dva konditorska brenda, Banini i Jaffa.

U Kappa star Limited za sada nemaju komentar na događaje oko sticanja akcija Kraša, ali je prema dostupnim podacima sa zagrebačke berze, očigledno da su kupovinu akcija nastavili. Naime, to što Uprava kompanije nije odbacila ponudu „Braće Pivac“ omogućilo je da svi ostali osim njih, mogu da nastave trgovanje udelima Kraša, pa je tokom jučerašnjeg dana prodato nešto više od hiljadu akcija po stabilnoj ceni od 1.050 kuna.

Prema hrvatskim propisima, deoničar čiji udeo premaši 30 odsto, dužan je da dostavi ponudu za otkup slobodnih akcija i dok rok za tu transakciju traje, po pravilu 28 dana, on sam ne može sticati nove udele na berzi, ali to mogu svi ostali zainteresovani. Istovremeno, niko od novih kupaca nema obavezu da i sam dostavi ponudu čak i kada premaši 30 odsto, ali sve do momenta kada makar za jednu akciju stekne veći udeo od firme koja je prva objavila ponudu za preuzimanje.

Struktura

Iako se svakodnevno za po koji procenat menjaju udeli, prema sadašnjem stanju u hrvatskom registru, najveći pojedinačni vlasnik sa 30,73 odsto je Mesna industrija „Braća Pivac“, na drugo mesto je tokom prethodna dva meseca dospeo Kappa Star sa 24,59 odsto a na trećem su sa 18,45 odsto udela mali akcionari i zaposleni organizovani u Kraš ESOP. Kompanija ima i nešto preko pet odsto sopstvenih akcija bez prava glasa, dok su ostalo manji pojedinačni deoničari.

Ne prihvataju nisku cenu

U mišljenju Uprave kompanije Kraš ističe se da je u ponudi cena od 430 kuna po akciji data u skladu sa zakonom, jer su i Braća Pivac godinu dana pre sticanja obaveze da dostave ponudu, kupovali akcije Kraša po prosečnoj ceni od 410 kuna, kao i da je ponderisana vrednost akcija u tri meseca koja su prethodila datumu kada nastaje obaveza za dostavljanje ponude o preuzimanju, 427 kuna. Međutim, ističe se da je i u tom periodu bilo dana kada je cena premašivala 500 kuna, dok je nakon tog graničnog datuma, naglo počela da raste i poslednja vrednost po akciji zaustavila se na 1.090 kuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari