Sastanak Mihajlovićeve i Bulc o transportnoj zajednici 1Foto: FoNet/ Slobodan Milijević

Ministarka Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Trstu sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc o Ugovoru o transportnoj zajednici Zapadnog Balkana, koji će kasnije danas biti potpisan, ali i svim infrastukturnim projektima na kojima zajedno rade Srbija i EU.

Jedna od tema bilo je i pitanje sedišta Transportne zajednice za Zapadni Balkan za koje je Srbija jako zainteresovana, navodi se u saopštenju iz kabineta Zorane Mihajlović.

Bulc je posle sastanka posebno naglasila ulogu Srbije u formiranju Transportne zajednice i svemu što je uradila da bi ovaj dokument konačno bio potpisan.

„Ovo je zaista značajan trenutak. Transportna zajednica je formalni okvir u kojem zemlje Zapadnog Balkana sada u potpunosti mogu da se posvete primeni zajedničkih standarada, zakonskim okvirima, zajedničkim projektima i da koriste finansijske mahanizme EU“, izjavila je Bulc.

Srbija je veoma dobar primer, a prvi projekat koji ćemo nakon potpisivanja ovog ugovora finansirati za železnički Koridor 10 je upravo u Srbiji, rekla je ona.

Mihajlović je zahvalila Violeti Bulc, navodeći da, da nije bilo nje, nije sigurna da bi danas moglo da se govori o potpisivanju ugovora o transportnoj zajednici.

„Za Srbiju je taj ugovor od ogromnog značaja, jer je to mogućnost da stvorimo jedinstveno transportno tržište, da se Srbija i sve zemlje zapadnog Balkana razvijaju“, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je ovo i poruka EU da im je zapadni Balkan važan, ali i dokaz za balkanske zemlje da mogu da rade zajedno, da se povezuju i otklone sve fizičke i nefizičke barijere.

„Cilj svih nas je da podignemo životni standard građana, da imamo investicije, da gradimo puteve“, rekla je Mihallović.

Pre svega, razgovaraćemo danas i o finansiranju izgradnje auto-puta mira Niš Merdare Priština, a to je put koji već sad ima svoje jasne obrise i znamo da ćemo ga sigurno graditi“, istakla je ona.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari