Sklopljeni poslovi na izložbi agrara mere se milionima evra 1

Međunarodni poljoprivredni sajam je najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi i već 85 godina je vrhunski reprezent Novog Sada, Vojvodine i Srbije – kaže za Danas direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković najavljujući manifestaciju koja od 15. do 21. maja ove godine u Novom Sadu okuplja 1.500 izlagača iz 30 zemalja.

Osim toga, posetioce Sajma ove godine očekuju i izložbe stoke, poljoprivredne mehanizacije, organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, više od 50 stručnih i poslovnih skupova u Kongresnom centru.

– Poljoprivredni sajam je mnogo više od priredbe. Modernim konceptom podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj meri se uspesima izlagača koje ostvaruju pod krovom Novosadskog sajma – ističe Cvetković.

Novosadski sajam okuplja, kako kaže, sve značajne aktere agrobiznisa u ovom delu Evrope, ali i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu.

– Predstavlja mesto susreta privrede regiona, razvijenih evropskih država i onih iz najudaljenijih delova sveta. NJegov značaj je i u razmeni iskustava i znanja. Ipak, za razvoj privrede najznačajniji su poslovi sklopljeni na Sajmu. Samo kad je reč o poljoprivrednoj mehanizaciji, 20 odsto godišnjeg prometa u Srbiji se dogodi upravo na Poljoprivrednom sajmu. S obzirom na to da je Sajam jedinstvena prilika za direktne susrete privrednika iz svih krajeva sveta, ugovori i sklopljeni poslovi mere se milionima evra – napominje direktor Novosadskog sajma.

Novina na ovogodišnjoj smotri agrara je Vojvodina Gastro Region koji će u Hali 1a okupiti male proizvođače hrane iz Vojvodine. U Hali 6, pod objedinjenim nazivom „Kvalitet više“, biće predstavljena organska proizvodnja, proizvodi sa oznakom geografskog porekla, kao i oni koji nose oznaku „srpski kvalitet“, a prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti srpske zanatske pivare. Ovogodišnji Sajam je pod svoje okrilje uzeo i Prolećni festival vina koji se 18. i 19. maja organizuje u Kongresnom centru, a uz vina nudi i gastronomske specijalitete i domaće rakije.

– Kongresni segment je uvek posvećen gorećim temama u srpskom agraru, a ujedno je i prilika da se sretnu nauka i struka. Ono što trenutno najviše zanima poljoprivrednike u Srbiji jeste IPARD, te će u organizaciji Ministarstva poljoprivrede sutra, 17. maja, u Kongresnom centru Master biti prezentovana iskustva i mogućnosti IPARD programa – ističe Cvetković.

Zemlja prijatelj ovogodišnjeg Sajma je Francuska. Banka partner je Credit Agricole Srbija, a strateški partneri i generalni sponzor Poljoprivrednog sajma je Generali osiguranje Srbija.

Radno vreme

Radno vreme Sajma je od devet do 19 časova. Pojedinačne ulaznice su 600 dinara, kolektivne 400 dinara, dok penzioneri, deca od sedam do 12 godina, kao i đaci i studenti u kolektivnim posetama ulaznicu plaćaju 200 dinara. Roditelji sa decom do 16 godina, Sajam mogu da posete uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara.

Poklon igra

Poklon igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama jedan je od zaštitnih znakova Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Ove godine nagrade su roto freza i dva traktora „belarus 622“ vrednosti 19.000 evra i „John Deere 5045“ vredan 17.500 evra. Izvlačenje dobitnika je u nedelju, 20. maja, u 17 časova, a uručenje nagrade je dan kasnije, u 12 časova na Novosadskom sajmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari