Slatkiši kompanije Mars ubuduće u ekološki održivim pakovanjima 1Foto: MARS/Promo

Kompanija Mars, koja stoji iza nekih od najomiljenijih svetskih brendova, kao što su Snickers, Twix, M&M’s, Orbit, Dove, Pedigree, Whiskas, najavila je da će do 2025. godine smanjiti upotrebu nove plastike za 25 odsto, dok će pakovanja njihovih proizvoda u potpunosti biti ekološki održiva, reciklabilna i ponovo upotrebljiva. 

Postojeći globalni sistem koji podrazumeva da se većina plastike ne reciklira, već završi u našem okruženju, za kompaniju Mars je neprihvatljiv i njihova posvećenost rešavanju ovog problema ogleda se u redizajniranju pakovanja i određenih poslovnih modela u svrhu cirkularne ekonomije i dobrobiti planete.

Koncept u kom ambalaža nikada ne postaje otpad sastoji se od ulaganja u cirkularne procese proizvodnje, smanjenja ambalaže i pronalaženja novih rešenja za pakovanje proizvoda.  Očuvanje svežine namirnica i proizvoda je od presudne važnosti za aktivnosti tokom kojih se kreiraju ekološki održiva pakovanja, kao što su zamena teško reciklirajuće plastike i uklanjanje materijala poput PVC-a, prelazak sa plastike na papir i istraživanje mogućnosti biorazgradivog i kompostirajućeg pakovanja.

“U kompaniji Mars, verujemo da svet kakav želimo sutra, počinje sa načinom na koji poslujemo danas. Zbog toga danas preispitujemo svoj pristup pakovanju proizvoda, jer verujemo da održiv proizvod ne treba pakovati u neodrživu ambalažu. Ponosni smo na svoje proizvode, ali smo zabrinuti zbog uticaja otpada na zemlju i okeane. Nauka nam iznova govori da moramo da pokrenemo prave promene i da popravimo ono što ne funkcioniše. Osećamo da imamo odgovornost, ali i priliku da pomognemo stvaranju zdrave planete.  S obzirom na to da je kompanija Mars porodično preduzeće u privatnom vlasništvu, to nam omogućava da dugoročno planiramo i  razmišljamo o uticaju koji će današnje odluke imati na budućnost  . Pred nama su složeni, sistemski izazovi, ali smo uvereni da ih je moguće realizovati “, poručio je Predrag Milinčić, regionalni direktor kompanije Mars.

Planovi koji se tiču ekološki održive ambalaže unapređuju već postojeći Plan održivosti kroz generacije koji je kompanija Mars predstavila 2017. godine i na taj način se obavezala da će uložiti milijardu dolara u sledećih nekoliko godina kako bi pomogla rešavanju najvećih globalnih pretnji definisanih UN ciljevima održivog razvoja. 

Plan održivosti kroz generacije se usredsređuje na tri međusobno povezana područja: zdravu planetu, prosperitet ljudi i povećanje blagostanja. Razlog za pokretanje inicijative su klimatske promene, siromaštvo i nestašica prirodnih resursa, kao najveći svetski problemi s kojima se čitavo društvo suočava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari