Dević: Vlast pomaže onima koji mi otimaju imovinu 1Foto: www.wikipedia.org / PANONIAN

Netačna je prošlonedeljna izjava medijima ministarke pravde Nele Kuburović, sa sastanka koordinacionog tela, da je većina GREKO preporuka delimično ispunjena! Istina je da se politički pritisak vrši na predsednike sudova i tužilaštva, a oni dalje sprovode naređenja, saopštio je bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine.

On je naglasio da se u slučaju tog preduzeća, od dolaska SNS-a na vlast vrši pritisak na pravosuđe preko izvršne vlasti.

Dević u saopštenju navodi hronologiju tih pritisaka, koji su započeli odmah, u vreme kada je pred Privrednim apelacionim sudom u Beogradu bio prvi odštetni zahtev ATP Vojvodine, gde je imao procesnu ulogu umešača.

– U toku dva meseca do donešenja presuda vršen je stravičan politički pritisak na sud, ali je uprkos tome presuda doneta u korist ATP Vojvodine i dosuđena je odšteta iznosu koji sa kamatom pokriva stečajni postupak. Na posao bi bilo vraćeno 500 radnika i ATP“Vojvodina“ nastavila bi sa radom – ističe Dević i tvrdi da je po direktnom nalogu iz vrha vlasti sprečeno je izvršenje pravosnažne izvršne sudske presude!

Podseća da je tada bez uspeha reagovala i Agencija za borbu protiv korupcije, ali da i na dopise tog tela nije bilo odgovora iz institucija i državnog vrha. Umesto da se predmet reši, omogući da nova autobuska stanica počne sa radom, Dević ukazuje da je protiv njega pokrenut krivični postupak a da je tužilac, kako bi potkrepio optužnicu, “angažovao veštakinju sa spornom fakukltetskom diplomom”. Cilj je bio, tvrdi Dević u saopštenju, da se njemu otme investicija, da se “onima čije je interese podržavala aktuelna vlast omogući da kupe preduzeće po niskoj ceni, iz bankrota”.

Navodi i da je u toku više sudskih postupaka koje je pokrenuo zbog naknade štete jer Grad Novi Sad nije ispoštovao ugovor na osnovu koga je izgrađen kompleks nove autobuske stanice i servisa u tom gradu, pa investiicija nije mogla da počne sa radom. Ukupna vrednost procenjene štete iznosi više stotina miliona evra, ističe Dević u saopštenju koje je poslato na više hiljada adresa u zemlji i EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari