Snimci sa ratišta na Kavkazu potvrdili prisustvo srpskog oružja i demantovali Vučića 1Foto: Beta/Zastava oružje AD/DS (Ilustracija)

Neposredno pošto je naš list krajem septembra, kao prvi domaći mediji objavio da Srbiju sa iznova započetim ratnim sukobom između Jermenije i Azerbejdžana indirektno vezuje činjenica da se u sukobu koriste i srpsko oružje i minucija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je doslovce izjavio da u ratu izmedju Jermenije i Azerbedjdžana nema srpskog oružja.

Pojedini domaći mediji danas su, međutim,  preneli ne samo informacije nego i fotografije na kojima se jasno vidi da je srpsko oružje i municija i te kako prisutno u aktuelnom ratnom okršaju na Kavkazu, te da ga koroste obe strane – i Jermeni i Azeri.

Ako je suditi prema tim snimcima, u ratu između Jermenije i Azerbeđdžana, kad su oružje i municija u pitanju, najprisutnija je kragujevačka Zastava.

Azerbejdžanci su, naime, od Jermena zarobili gusenično borbeno vozili na koje je montiran Zastavin protiavionski top M55A4 kalibra 20 milimetara.

Azeri su od Jermena zarobili i ubojitu Zastavinu snajpersku pušku “crne strela”, a na snimcima se vide i municijske kutije sa oznakom Zastava za njen mitraljez M 84, te nije teško pretpostaviti da je i taj mitraljez koji slovi za nabolje oružje te vrste na svetu prisutan u ratu na Kavkazu.

Jermeni su, s duge strane, prikazali zarobljeni teški mitraljez M02 12,7mm, ili čuveni Zastavin “kojot”, koji su, kako se osnovano sumnja, na ratište na Kavkazu doneli plaćenici iz Sirije koje se u tom okršaju bore na strani Azerbejdžana.

Gotovo da je izvesno da je „kojot” u ruke sirijskih plaćenika stigao iz Saudijske Arabije, koja je u poslednjijh nekoliko godina jedan od najvećih uvoznika Zastavinih i proizvoda drugih domačih vojnih fabrika – valjevskog Krušika, Prve petoletke iz Trstenika  i ušičkog  Prvog partizana, čije su mine, minobacači i pešadijska municija takođe registovani (snimljeni) na ratištu na Kavklazu.

Podsetimo da je uvod u najnoviju eskalaciju oružanih sukoba Jermenije i Azerbejdžana zabeležen 12. jula.

Tada su azerbejdžanski mediji objavili da su u tom sukobu korišćeni minobacači i municija srpske proizvodnje.

Azerbejdžanske vlasti pozvale su 20. jula na razgovor otpravnicu poslova ambasade Srbije u Bakuu Danicu Veinović, da bi zamenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana Kalif Kalifov 23. jula rekao da je od Srbije „zatraženo potpuno objašnjenje“.

Srpsko oružje, međutim, kao što je naš list već pisao u više navrata, a što su potvrdile najnovije informacije i snimci sa ratišta na Kavkazu, imaju i Jermenija i Azerbejdžan.

Srbija, naime, oružje u Jermeniju izvozi od polovine prve decenije ovoga veka, dok su domaće vojne fabrike, Zastava oružje, pre svih, Azerbejdžanu prodale i tehnologiju za proizvodnju pešadijskog naoružanja i municije (raketa, granata i drugog), u vrednosti od više desetina miliona dolara.

Nakon julskog oružanog sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana, Danas je pretpostavio da su srpsko oružje u Jermeniju najverovatnije izvozile firme pod kontrolom Slobodana Tešića, kontroverznog trgovca oružjem, bliskog Srpskoj naprednoj stranci, odnosno bivšem i sadašnjem predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, te šefu BIA Bratislavu Gašiću.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je ubrzo potvrdio navode našeg lista, naglašavajući da je, od 2017. do skora, za izvoz srpskog oružja (proizvedenog u Zastavi, Krušiku, Prvom partizanu, Prvoj petoletki…- prim. Z.R.) u Jermeniju, izdato 19 izvoznih dozvola, od kojih čak 18 firmama Vektura trans i Partizan tek, koje su pod Tešićevom kontrolom i jednu Zastavi oružju koja je 2019. u Jermeniju izvezla pešadijsko naoružanje u vrednosti od 120.000 dolara.

Firme Slobodana Tešića, u maju i junu 2020, prema Ljajićevim rečima, u Jermeniju su izvezle puščanu i pištoljsku municiju, vrednu oko milion dolara.

Ima ozbiljnih indicija da su Tešićeve firme proizvode domaće vojne industrije u Jermeniju izvozile i neposredno nakon oružanog incidenta od 12. jula, odnosno 14. i 15. jula, kad je jedan kontingent navodno sa niškog prebačen na aerodrom Jerevan.

Tešić je, prema nezvaničnim informacijama, 2019. oružje i municiju u Jermeniju izvezao sa 16 avionskih letova.

Azerbejdžanski mediji nedavno su pisali da je srpsko oružje koje je 12. jula korišćeno u sukobima Jermenije i Azerbejdžana najpre prodato firmi registrovanoj u ofšor zoni, i da je potom avionom dopremljeno iz Srbije u Moldaviju pod statusom ofšor tovara.

Deo domaće javnosti se otuda pitao da li je, nakon ponovne registracije u ofšor zoni, to oružje dopremljeno do luke u Moldaviji i odatle u Jermeniju poslato pod moldavskim carinskim pečatom, čime je, neplaćanjem poreza na tu transakciju, oštećena i država Srbija.

Činjenica je, ipak, da je izvoz srpskog oružja u Jermeniju počeo u februaru 2007, u vreme dok je predsednik bio Boris Tadić, a premijer Vojislav Koštunica.

Tada je Zastava u Jermeniju izvezla prvi kontingent snajpera i bacača granata, u vrednosti od nekih milion dolara.

Drugi kontingent Zastavinog oružja nije, međutim, isporučen Jermeniji, jer ondašnja Vlada za to, iz javnosti nepoznatih razloga, nije dala saglasnost.

Sloboda, Prva petoletka i Krušik takođe tada nisu realizovali svoje poslove sa Jermenijom, već im je Vlada uplatom iz budžeta nadoknadila izgubljenu zaradu.

S druge strane, domaća vojna industrija značajnu saradnju sa Azerbejdžanom počela je 2009, kad je Zastava oružje potpisala ugovor o izvozu tehnologije za proizvodnju mitraljeskih, puščanih i pištoljskih cevi, u tu zemlju.

Taj posao, vredan blizu 30 miliona dolara, umesto 2014, kako je bilo predviđeno, okončan je četiri godine docnije, odnosno krajem 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari