"Sporazum Srbije sa Evroazijskom unijom, teži put ka Evropi" 1Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL

„Ukoliko Srbija postane deo Evropske unije (EU), neće biti u mogućnosti da implementira sporazume o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aleksandar Libman, profesor društvenih nauka i istočnoevropskih studija na Univerzitetu Ludvig-Maksimilijan.

Profesor Libman je to izjavio u Minhenu povodom nedavne najave ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića da se u januaru 2019. očekuje potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Libman dodaje da postoji „fundamentalna kontradikcija“ između priključivanja EU i realizacije nezavisne spoljnotrgovinske politike koja nema nikakve veze sa Unijom.

„Ukoliko se sadržina sporazuma i trgovinski režim koji EU ima sa Rusijom razlikuju, priključivanje EU primoraće Srbiju da značajno revidira trenutni sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom ili da ga poništi“, kaže Libman.

Sa druge strane, prema rečima Dejana Delića, direktora predstavništva Privredne komore Srbije u Rusiji, Srbija će imati velike koristi od sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

„Republika Srbija i srpska poslovna zajednica potpisivanjem sporazuma će dobiti mogućnost preferencijalnog, bescarinskog izvoza i cenovnu, konkurentnu prednost, u odnosu na druge uvozne proizvode, na tržištu od preko 183 miliona stanovnika“, navodi se u odgovoru.

Pregovori o ovom sporazumu počeli su 2016. godine, a vode ih ekspertske komisije Republike Srbije, predstavnici resornih ministarstava, Privredne komore Srbije i Evroazijske ekonomske komisije.

Dok ministar Ljajić očekuje okončanje pregovora u januaru 2019, uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, Delić iz Privredne komore navodi da se početkom 2019. godine u Beogradu planira „treća runda pregovora u okviru koje će biti reči i o listama roba izuzetih iz Sporazuma, a mi očekujemo i daljoj liberalizaciji trgovine“.

Mediji su ranije izveštavali da se pregovori sa Evroazijskom ekonomskom unijom vode oko ukidanja carina proizvodima koji su izuzeti od režima slobodne trgovine, kao što su sir, živinsko meso, cigarete, kao i da je jedna od tema smanjenje carina za izvoz Fiat automobila.

Trenutno Srbija ima bilateralne sporazume o trgovinskim odnosima sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Republikom Kazahstan, a ovaj sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koju čine Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija, trebalo bi da zameni ova tri bilateralna sporazuma.

„Za oko 99 odsto proizvoda poreklom iz Srbije, koji se uvoze u Rusiju, Kazahstan i Belorusiju nema plaćanja carine, što već godinama predstavlja veliku pogodnost za srpski izvoz“, navode iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Radio Slobodna Evropa.

Opširnije o ovoj temi čitajte na portalu Radija Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari