Srbija dobra destinacija za investicije iz Kine 1Foto: www.wikipedia.org

Srbija, kao i čitav region Jugoistočne Evrope ima veliki potencijal za privlačenje investicija iz Kine, ocenio je Vang Di vodeći poslovni konsultant kompanije PwC (Prajsvoterhaus Kupers) nadležan za pružanje usluga kineskim kompanijama u regionu prilikom posete Beograd.

Region sa više od 55 miliona stanovnika i ukupnim BDP-om od 400 milijardi dolara kineski investitori vide kao bazu odakle bi svoje poslovanje mogli da šire na tržište EU, Bliskog istoka i region Crnog mora.

„Kineske kompanije su do sada najviše bile zainteresovane za infrastrukturne projekte kao što su obnova i izgradnja puteva, železnica, luka, elektrana, realizovane kroz direktno kreditiranje. U proteklih deset godina došlo je do porasta trgovinske razmene između JI Evrope i Kine pa su realni izgledi da će taj trend biti nastavljeni u budućnosti. Kineske kompanije sve su više zainteresovane i za direktne investicije u kapitalne projekte jer žele da pošalju jasnu poruku o svojim planovima za dugoročno ulaganje u ovaj region“, poručio je Vang dodajući da je velika prednost Srbije kvalifikovana radna snaga i tradicionalno jak preduzetnički duh.

„Srbija i Rumunija mogle bi kao most da povezuju poslovnu zajednicu JI Evrope i Kine“, zaključio je Vang koji se tokom posete sastao sa predstavnicima Ekonomskog i trgovinskog odeljenja Ambasade Narodne Republike Kine i predstavnicima kineskih kompanija koju posluju u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari