Na aukciji je za 1,75 miliona evra otkupio „Bukovičku Novu Slatinu“ u čijem sastavu u parku Bukovičke banje su hoteli „Staro zdanje“, „Šumadija“, otvoreni bazen, „Arkade“, „Kosmaj“, „Školjka“, „Lovački dom“ na Bukulji.

Milojević je inače ugledni privrednik, vlasnik fabrike za proizvodnju metalne galanterije za građevinarstvo „Stublina“. Od male porodične radionice u selu Stojnik kod Aranđelovca stvorio je giganta i jednu od najpoznatijih firmi u ovoj oblasti.

– Odlučio sam da „Staro zdanje“ zbog njegovog velikog istorijskog i kulturnog značaja poklonim gradu. Smatram da ovaj objekat pre svega treba da bude stecište kulturnih zbivanja kao što je to svojevremeno i bio. Ovu odluku sam doneo kao moralni čin, želim da se odužim gradu u kome sam rođen i u kome sam napravio svoje prve korake u privredi, kaže Milojević.

Sinonim Aranđelovca, „Staro zdanje“, počeo je da gradi knjaz Miloš pre 160 godina, a njegovu gradnju dovršio knez Mihailo. Prvobitna namena mu je bila da bude Skupština Knjaževine Srbije, ali je preseljenjem prestonice iz Kragujevca za Beograd postao letnjikovac Obrenovića. Sa njegove terase uz zvuke fanfara, počinjala je Smotra jugoslovenske umetnosti „Mermer i zvuci“, u legendarnoj „Sali kneževa“ gostovala mnoga značajna imena domaće i svetske književnosti, muzike, slikarstva. Anatolij Karpov je ovde obeležio titulu prvaka sveta, Kardelj pisao Ustav 1974…

Pre više od decenije, zatvoren je zbog kraha turizma u Bukovičkoj banji. Kao objekat na koga su svi Aranđelovčani ponosni, bio je neizbežan dekor svih političkih kampanja. Bilo je čak i zloupotreba u političke svrhe.

Povezani tekstovi