Štrajk upozorenja u kompaniji Fijat plastik se nastavlja 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Radnici kompanije Fijat plastik (nekadašnji Manjeti Mareli) nastavili su danas štrajk upozorenja koji su započeli 7. februara, i koji će trajati do sredine nedelje, nakon čega će, ukoliko im zahtevi vezani sa sindikalno organizovanje i uslove rada, ne budu ispunjeni, radikalizovati protest.

U Sindikatu Fijat plastika za naš list kažu da od menadžmenta kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, koji je nadležan i za njihovu fabriku, traže najpre da prestane da razbija sindikalnu organizaciju u Plastiku. Pojašnjavaju da menadžment već duže, u okviru tzv. preraspodele zaposlenih, iz Fijat plastika u FCA Srbija prebacuje radnike koji su članovi sindikalne organizacije u Plastiku, a na njihova mesta dovodi ljude iz Fijatove fabrike automobila.

– Tražimo da se prestane sa pokušajima razbijanja našeg sindikata, i da menadžment Fijata poštuje sporazum koji smo potpisali u septembru prošle godine, prema kojem članovi naše sindikalne organizacije koji su svojevremeno prebačeni u FCA treba da budu vraćeni u Fijat plastik kad se u fabrici za to stvore uslovi, što je sada slučaj. Iz Fijat plastika je, naime, otpušteno dvanaest radnika koji su bili angažovani posredstvom agencija za zapošljavanje, tako da su stvoreni uslovi da se naši članovi iz FCA vrate u Plastik, kaže potpredsednik Sindikata u Fijat plastiku Zoran Miljković.

On dodaje da suradnici Fijat plastika više nego nezadovoljni i uslovima rada u pogonu. Navodi da je fabričkim pravilnikom o bezbednosti i zdravlju radnika predviđeno da temperatura u pogonu bude između 15 i 28 stepeni Celzijusovih, a da je situacija dramatično drugačija.

– Leti temperatura u pogonu neretko prelazi i 35 stepeni, dok se u zimskim mesecima spušta i do nule. Radnici više neće da rade u takvim uslovima i traže da se striktno poštuje pravilnik o bezbednosti i zdravlju zaposlenih, kaže Miljković, napominjući da je sindikalna organizacija podnela prijavu Inspekciji rada protiv jednog od fabričkih rukovodilaca, „zbog zastrašivanja zaposlenih“, uoči započetog štrajka upozorenja.

Prete zaustavljanjem traka

Ukoliko menadžment FCA Srbija do sredine naredne sedmice ne ispuni postavljene zahteve, Sindikat i radnici Fijat plastika će, poručuje naš sagovornik, da radikalizuju protest, i to u meri i na način kojim će proizvodne trake u kompaniji da budu zaustavljene u dužem vremenskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari