Suficit budžeta Srbije na kraju maja 8,3 milijarde dinara 1Ministarstvo finasija Foto: N1

Suficit budžeta Srbije na kraju maja ove godine iznosio je 8,3 milijarde dinara jer su prihodi bili 498,4 milijardi a rashodi 490,1 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U maju je ostvaren budžetski suficit od 2,8 milijardi dinara. Prihodi su iznosili 95 milijardi dinara od čega je naplata poreza 87,7 milijardi.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 42,9 milijardi dinara dinara i akciza od 27 milijardi dinara.

Neporeski prihodi naplaćeni su u iznosu od 6,8 milijardi dinara, dok je priliv donacija u maju bio 500 miliona dinara.

Rashodi budžeta zu maju su bili 92,2 milijarde dinara, od čega su troškovi za zaposlene iznosili 23,8 milijardi dinara, a transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 13 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar – maj je fiskalni suficit iznosio 4,9 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit 62,2 milijardi dinara.

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za taj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 43,3 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 48,2 milijardi dinara, istaklo je Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari