Ministarstvo saobraćaja SAD kaznilo je avio-kompaniju Svift er sa 100.000 dolara zbog toga što je 17. juna neposredno pre poletanja otkazala let za Beograd i Zagreb. Kompanija u vlasništvu Džerija Mojesa trebalo je tog dana prvi put da poleti sa aerodroma Rokford u Čikagu do Beograda i Zagreba, ali je let otkazan samo nekoliko minuta pre zakazanog termina za poletanje tako da je 221 putnik ostao na aerodromu bez ikakve alternative.


Prema pravilima američkog Ministarstva, svako otkazivanje u trenutku kada je ostalo manje od 10 dana do leta je kažnjivo, ukoliko razlog nije fizička nemogućnost da se čarter let obavi. Aviokompanija sa sedištem u Feniksu, nakon otkazivanja prizemljila je svih šest aviona za komercijalne letove i to na nedelju dana, zbog istrage američkih vazduhoplovnih vlasti (FAA). Nakon ovakve odluke, kompanija Erplus koja je prodavala karte putnicima nije reagovala, ali je telefonska sekretarica tokom jučerašnjeg dana, prenose američki mediji, saopštavala svima da su letovi „do daljnjeg otkazani“.

Svift er će deo kazne, tačnije 50.000 dolara morati da plati u narednih 150 dana, a ukoliko ponovi prekršaj u narednih godinu dana moraće da isplati i ostatak kazne, odlučilo je Ministarstvo.

Portparol Svif era Stiv Roman rekao je da razlozi za otkazivanje leta „nisu mehanički prirode“ već da je pitanje „dopune“ priručnika i toga da je FFA, koja je početkom godine uvela stroga pravila za pilote 1.600 čarter kompanija, tražila da piloti prođu specijalne obuke.

Naš list je još u aprilu pisao o tome da je Svift er dobio dozvolu da leti do Beograda i da bi to (da se desilo) bilo prvi put posle 19 godina da neka avio-kompanija leti direktno iz SAD do Srbije. Tada nam je u Direktoru za civilno vazduhoplovstvo rečeno da Svift er ispunjava sve kriterijume zbog čega je dobila potrebne dozvole za avio saobraćaj na liniji Čikago – Beograd kao i da nema nikakvih prepreka da počne sa planiranim letovima. Svift er je dobila dozvolu za vazdušni saobraćaj u letnjoj sezoni koja važi do 31. oktobra i reč je o čarter letovima. Bilo je planirano da počevši od 17. juna Svift er jednom nedeljno saobraća na ovoj relaciji i to boingom 767. Planirana cena povratne karte sa svim taksama je oko 870 evra. Kompanija Svift er osnovana je pre 14 godina i trenutno ima flotu od ukupno 11 aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari