Taksisti prave spiskove Kar go vozača 1Ilustracija Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Tokom proteklog vikenda, a nakon usvajanja izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, pojedine grupe taksista počele su da sakupljaju podatke i prave liste Kar go (CarGo) partnera vozača, kojima prete tim spiskovima.

Šalju im i cirkularne poruke upozorenja da prestanu da voze jer će im u suprotnom bezbednost biti ugrožena, tvrde u firmi Kar go i najavljuju da će sutra zajedno sa partnerima odlučiti da li će da nastave sa radom.

Oni ukazuju da je pretnji bilo i ranije, ali da su sada taksisti ohrabreni novim zakonom kojim se Kar go platformi praktično onemogućava poslovanje, o čemu je Danas izveštavao protekle sedmice.

Naime, pod pritiskom taksista koji su letos u nekoliko navrata blokirali saobraćajnice u prestonici, država je odlučila da izmeni zakon i tim potezom praktično će iz liste davalaca usluga sistem poslovanja po kome radi Kar go biti izbrisan. Ta firma je radila po principu limo servisa, odnosno internet platforme preko koje se za prevoz u gradu i po ceni za oko 25 odsto nižoj od taksija, moglo iznajmiti vozilo sa vozačem, što je spadalo u nadležnost Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sada, međutim, ta usluga će moći da se obavlja samo sa automobilima dužim od sedam metara, angažovanim najmanje na tri sata pri čemu ugovaranje nije dozvoljeno telefonom ili preko platforme, već samo u prostorijama firme. Protiv takvih rešenja koja zaustavljaju uvođenje novih tehnologija u javni prevoz reagovalo je i osam najvećih udruženja iz IT sektora, ali bez uspeha.

U Kar gou navode i da se tokom vikenda pojavio snimak iza kojeg kažu da stoje neka udruženja taksista, a na kojem je nepoznata osoba povredila pešaka prilikom vožnje. „Oni tvrde da je u nezgodi učestvovao Kar go vozač partner, ali to je dezinformacija jer vozilo sa tim registarskim oznakama ne posluje u našem sistemu“, kažu u ovoj firmi i apeluju na nadležne državne institucije da utvrde ko tačno stoji iza snimka, širenja dezinformacija i upozoravajućih poruka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari